Kolo kroz ceo Forarlberg

Nedavno je u Dornbirnu Kulturno-umetničko društvo Kolo-Forarlberg organizovalo Dan otvorenih vrata, na kojem su predstavljene narodne nošnje koje poseduje klub i primljeni novi članovi. Ovo folklorno udruženje obuhvata kompletnu pokrajinu i zato se i zove Kolo – Forarlberg, a probe se održavaju u više mesta u Bludencu, Feldkirhu, Dornbirnu i Bregencu.

Jovan Nebrigić, koreograf i umetnički rukovodilac, osmislio je da svaki folkloraš predstavi sebe i nošnju, da kaže ime svakog dela nošnje koji nosi i iz kog dela Srbije je ta nošnja.

– Predstavili smo sve komplete nošnji koje Kolo-Forarlberg ima, a njih je desetak. Kolo ima 19 koreografija na programu i ovo je samo deo predstavljanja, kako za igrače, tako i za ljude koji su prvi put došli da pogledaju i da čuju priču o nošnji i o našem udruženju. Danas smo u novim prostorijama u Dornbirnu, gde će svake subote biti probe. Ponedeljkom imamo probe u Bludencu, petkom u Nencingu i nastojimo da dobijemo prostorije i u Bregencu, gde će igrati deca iz Bregenca i okoline, pa čak i iz Lindaua u Nemačkoj.

Napravićemo selekciju i svako će izvoditi koreografiju koju najbolje ume da igra. Pošto imamo dosta igrača, imaćemo mogućnost da sastavimo najbolje igrače za različite koreografije. Drago mi je da je došlo mnogo ljubitelja folklora sa decom da se informiše o našem udruženju. Mislim da je ovo samo početak – izjavio je Nebrigić koji je rodom iz Pančeva.

– Veoma sam ponosna na mog Olivera, igra već četiri godine u Kolu i prezadovoljna sam. Uz folklor uči naš jezik i kulturu, što je veoma važno za njega u ovim godinama – kaže ponosna majka Dragana Radulović iz Prnjavora.

Radmili Milanović društvo je pravila bratanica Milana Zinaić.

– Došle smo da se informišemo malo više kako radi ovo folklorno udruženje. Dopale su nam se prelepe nošnje koje nas podsećaju na zavičaj – kaže Radmila, koja je rodom iz Soko Banje.

Cela porodica u udruženju

Saša Stefanović, predsednik Kola-Forarlberg, za „Vesti“ kaže da je nedavno došao na čelo udruženja.

– Inače, moja supruga je bila jedna od prvih igrača, kada je Kolo-Forarlberg osnivano. Sada je počela naša ćerka da igra i hoću da podržim sve to lepo što se u Kolu dešava. Da skupimo naš narod na jedno mesto, da se družimo i sarađujemo sa svima u Forarlbergu i šire. Uskoro ćemo imati i veliku zabavu 30. novembra u Bludencu, a gost nam je KUD Polet iz Kladova – kaže Stefanović.

Uz njega i Nebrigića u rukovodstvu udruženja su i Goran Radišković, zamenik predsednika, sekretarice Katarina Žikić i Dragana Nebrigić i blagajnik Željko Radišković.

Četiri ansambla

KUD Kolo-Forarlberg postoji od septembra 1995. godine i ima oko 80 aktivnih članova podeljenih u četiri grupe i to dečji, omladinski, izvođački i seniorski ansambl.

Imaju nošnje za 12 od 19 koreografija, koliko ih ovo udruženje ima na repertoaru. Uspeli su da nabave i originalne ženske nošnje iz Velike Hoče koje su veoma skupe i teško ih je naći.

Чланак Kolo kroz ceo Forarlberg се појављује прво на Vesti online.

Original Article