“Kolo” iz Minhena ugostilo folkloraše

Pored igre i muzike, čitala se i poezija. Svoje stihove čitale su književnice Rada Rajić Ristić na srpskom, Svetlana Stanojlović na italijanskom, a Valerija Buzejić na nemačkom.

"Dok se na Zapadu čuje srpska reč, Srbija nije ostala bez svojih državljana u dijaspori. To je cilj našeg napora – da se održimo, daleko od ognja i kućnog praga. Taj poduhvat je težak i zahteva dosta snage i slobodnog vremena, ali je od neprocenjivog značaja. Naravno, treba se integrisati, ali ne i asimilovati", rekla je Rada Rajić Ristić.

Sekretar udruženja "Vidovdan", Vladiša Buzejić, istakao je važnost kulturnih zbivanja i međusobne saradnje Srba u dijaspori.

"Ovakav vid druženja kroz folklorne igre i pesme je potvrda da se nismo asimilovali, da se nismo odrekli korena, da se ponosimo našim poreklom, da se nismo odrekli naše domovine, a ni ona nas. Srbi u Evropi sarađuju, a rodoljublje nas održava", kaže Buzejić.

"Put u Minhen u vreme Oktoberfesta je uvek uzbudljiv i interesantan, bez obzira što nas je čitavim putem pratila kiša, ali nama to nije smetalo, jer smo želeli da se lepo provedemo – kako na Oktobarfestu tako i kod naših prijatelja iz KUD-a "Kolo". Posebno sam zadovoljan što je sa nama putovala i grupa prijatelja Italijana koji su oduševljeni ovim druženjem. Folkloraši uvek oduševe", zaključio je Milanović.

Original Article