Koju hranu jesti tokom PMS-a?

PMS (predmenstrualni sindrom) je redovna pojava za mnoge žene, pa tako 8% do 20% žena imaju umerene do teške simptome nedelju ili dve pre nego što im je mesečni ciklus.

U ovim danima mnoge žene osećaju se naduveno, raspoloženje im je promenljivo, a većina ih ima i neodoljivu potrebu da sve vreme jede nešto.

Naučnici veruju da se to javlja kao posledica promene u nivou serotonina („hormona sreće“), koje su odgovorne i za promenljivo raspoloženje.

Uz slatkiše koji „popravljaju raspoloženje“ slično na prvi pogled deluju i ugljeni hidrati, pa nam zato hleb, pice, testenina i svi ti užasi iz pekare odjednom deluju tako primamljivo.

Ali postoji veći broj namirnica koje mogu da vam pruže puno hranljivih sastojaka i pomognu da se ublaže neki od navedenih simptoma PMS-a.

Unosite dovoljno kalcijuma hranom. Unos namirnica bogatih kalcijumom i vitaminom Dprema novijim istraživanjima smanjuje verovatnoću da se pojave simtomi PMS-a.

BIT – 300×250

Pogledaj i ove vesti…


Zdravlje na usta ulazi – ALKALNA ISHRANA


Zašto je poželjno jesti lubenicu tokom trudnoće?

Nazad

Napred

1 od 25
Pretpostavka je da kalcijum u mozgu igra ulogu u ublažavanju depresije ili anksioznosti, što uz vitamin D doprinosi boljem emotivnom zdravlju. Pored toga, kalcijum je potreban i radi zdravlja kostiju.

Ne preskačite doručak ili druge obroke. PMS može uticati na apetit, a ako preskačete obroke, taj uticaj je veći, jer se javlja razdražljivost usled pada nivoa šećera u krvi.

Zato je bitno svakodnevno imati rutinu obedovanja, dakle jedite svaki dan u isto vreme, kako glavne obroke (doručak, ručak, večera) tako i užine.

Jedite dovoljno integralnih žitarica, nemasnog mesa, voća i povrća. Nemojte da jedete kampanjski, već tokom celog meseca u ishrani koristite proizvode od integralnih žitarica (pirinač, pahuljice, kaše, integralni hlebovi), vlaknastog voća i povrća svih vrsta.

Razlog?

Žitarice sadrže dosta kompleksa B vitamina, a prema nedavnim istraživanjima žene koje unose tiamin (vitamin B1) i riboflavin (vitamin B2) imaju znatno manji rizik od PMS-a.

To važi za žene koje su unele B vitamine iz hrane, ali ne i od suplemenata. U mesu je dobar izvor proteina, a voće i povrće su krcati vlaknima, mineralima i vitaminima.Original Article