Koje uslove morate da ispunite da bi vas NASA poslala na Mesec

Ljudski rod gotovo pola veka nije kročio na Mesec, ali bi to uskoro moglo da se promeni. NASA planira da prva žena – uz jednog muškarca – kroče na površinu Meseca do 2024 .godine.

Zbog toga NASA sada traži kandidate za buduće misije. Prijave će trajati od 2. do 31. marta, ali nije sve tako jednostavno.

Evo šta je sve potrebno da bi vas NASA poslala u svemir:

  • Nacionalnost

Nasa je od šezdesetih izabrala više od 350 ljudi za astronautsku obuku, a to zvanje trenutno ima samo 48 najboljih.

Međutim, pošto je reč o američkoj svemirskoj agenciji, prvi uslov prijave je da morate biti američki državljanin. Doduše, mogu da se prijave i svi sa dvojim državljanstvom.

Taj uslov neke nije pokolebao… Britanski astronaut Pirs Selers napustio je Veliku Britaniju i postao američki državljanin samo zbog sna da postane astronaut. I uspeo je u tome – imao je tri misije u svemiru.

  • Obrazovanje

Da, bitno je da imate akademsku karijeru. Od kandidata se očekuje da imaju master diplomu iz prirodnih nauka ili matematike, što uključuje i inženjerstvo, biološke nauke, fiziku i kompjuterske nauke. Mogu se prijaviti i lekari, kao i oni koji imaju dozvolu za pilota, piše BBC.

Ipak, samo obrazovanje nije dovoljno – potrebno je i dve godine profesionalnog iskustva ili minimum 1.000 sati leta kao glavni pilot u letelici.

Šta dalje?

Nakon popunjavanja onlajn prijave, kandidati koji prođu u sledeći krug moraju da prođu i fizičku proveru.

Ako vas i tu izaberu, onda sledi dve godine treninga i evaluacije. Kandidati će u tom periodu proći vojnu obuku preživljavanja, učiti o robotici, ali i savladati ruski jezik.

Oni koji to ne završe uspešno biće izabrani na druge pozicije u okviru Nase, ističu iz agencije.

Šta je sa onima koji ne ispunjavaju uslove?

Ukoliko iz nekog razloga niste pogodan kandidat, ne očajavajte. Postoje i drugi načini odlaska u svemir.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici je do sada bilo 239 astronauta – od čega tek 151 američki državljanin, što znači da šanse postoje.

A ukoliko vam novac ne predstavlja problem, kompanija Virdžin galaktik će uskoro postati prva privatna kompanija koja će voditi turiste u svemir.

Pročitajte i: Kristina je u svemiru provela 328 dana i time oborila rekord

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajedniceOriginal Article