Kazne za “kućnu nastavu”

U Gornjoj Austriji je školska godina počela uz brojne probleme, a najviše zabrinjava podatak da je registrovan rekordan broj ispisanih školaraca, njih 1.329 u odnosu na prošlu školsku godinu kada je odjavljeno “samo” 299. Zanimljivo je da uzrok ovom broju nije jasan, odnosno korona virus zvanično nije mnogo uticao na ovu situaciju.

Kristine Haberland sekretar u pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje najavila je da će biti preduzete kaznene mere protiv onih koji organizuju takozvanu kućnu nastavu:

– Svesni smo da se radi o pokušaju organizovanja takozvane nastave u privatnim kućama i čim budemo saznali da se tako nešto planira odnosno već sprovodi donećemo odgovarajuće sankcije protiv organizatora. S druge strane moramo uraditi sve da decu koja su ispisana iz redovne nastave što pre vratimo u klupe – poručila je Haberlandova.

Najviše ispisa je registrovano u delu pokrajine Milfitel (350), zatim Infirtel (285), gradovi Gmunden odnosno Feklabruk (249)…

U prve tri nedelje nastave u školama u Gornjoj Austriji predviđene su takozvane sigurnosne mere zbog virusa korone. To znači da su maske obavezne u toku nastave i van učionica odnosno zajedničkih prostorija. Takođe svaki učenik mora da se testira tri puta nedeljno uz jedan obavezan PCR test. Nastavnici i osoblje škole su obavezni da se testiraju sedmično tri puta. Posle tri nedelje u zavisnoti od rasta odnosno pada broja zaraženih važiće takozvani sistem 3G.

Чланак Kazne za “kućnu nastavu” се појављује прво на Vesti online.

Original Article