KATANAC ZA MINISTARSTVO DIJASPORE?

SPEKULACIJE O UKIDANJU DRŽAVNIH RESORA U SRBIJI

KATANAC ZA MINISTARSTVO DIJASPORE?

Kako se približavaju izbori u Srbiji tako ponovo oživljavaju spekulacije da će Ministarstvo za dijasporu, posle formiranja nove republičke vlade, biti ugašeno, a da će državna briga o rasejanju preći u nadležnost nekog drugog ministarstva. Kao resor koji će u budućnosti biti zadužen za rasejanje najčešće se pominje Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u okviru kojeg već postoji direkcija za dijasporu.
– U skladu sa zahtevima Evropske unije o maksimalnoj racionalizaciji državne administracije, u neformalnim razgovorima pojedinih vladinih funkcionera sa zvaničnicima u Briselu pominjana je mogućnost gašenja Ministarstva za dijasporu, jer ga nemaju ni druge države u tranziciji, kao ni novoprimljene zemlje u EU. Tako da će i Srbija morati da se prilagodi tim evropskim principima, ali to ne znači da će napustiti svoju dijasporu. Brigu o rasejanju preuzeće drugi vladini resori, a najprirodnije je da to bude Ministarstvo spoljnih poslova Srbije – rečeno je „Vestima“ukrugovima bliskim vrhu vlasti u Beogradu.
U Ministarstvu za dijasporu nisu mogli ni da potvrde, niti demantuju ove najave. Funkcioneri koje smo kontaktirali, kao i ministar Vojislav Vukčević rekli su nam „da o tome ništa ne znaju“.