Kaspersky istraživanje: Polovina korisnika pogođena kripto sajber kriminalom, jedan od četiri nesvestan kripto rizika

kaspersky-istrazivanje:-polovina-korisnika-pogodjena-kripto-sajber-kriminalom,-jedan-od-cetiri-nesvestan-kripto-rizika

Kaspersky istraživanje pokazalo je da se samo 25 odsto ispitanika oseća dobro informisanim o potencijalnim sajber pretnjama kriptovalutama, dok 23 odsto nije imalo nikakve informacije o tome. Podaci govore da je čak polovina ispitanika na neki način bila pogođena kriminalom u vezi sa kriptovalutama, pri čemu 40 odsto vlasnika kriptovaluta ne veruje da su trenutni sistemi zaštite za kriptovalute efikasni.

Sajber pretnje, kao što su virtuelne krađe i prevare, bile su među najčešće navedenim negativnim aspektima korišćenja kriptovalute, sa 27 procenata. Gotovo 40 odsto ispitanika nije bilo svesno da bi mogli postati meta kripto pretnji – čak i ako ne poseduju kriptovalutu. Vredi napomenuti da svako može postati meta kriptomajnera – programa koji tajno generišu kriptovalute za svoje vlasnike koristeći resurse drugih računara, bilo da poseduju kriptovalutu ili ne.

Zabrinutost za pretnje varira u zavisnosti od regiona

U Južnoj Africi, prevare u vezi sa kripto-investicijama i lažne aplikacije predstavljaju veliku zabrinutost. U Evropi su najveći problem napadi iznude u kojima prevaranti prete da otkriju istoriju pregledanja na veb lokacijama za odrasle u zamenu za kriptovalute.

Da li je kriptovaluti potrebna veća zaštita?

Polovina (49%) svih ispitanika je na neki način bila pogođena kriminalom u vezi sa kriptovalutama, što otkriva širok spektar kriminalnih aktivnosti na terenu. Pored toga, 49 procenata ispitanih pojedinaca ne veruje da su postojeći sistemi zaštite za kriptovalute efikasni, a 40 procenata trenutnih vlasnika kriptovaluta ne veruje da su postojeći sistemi zaštite dovoljni.

„Uprkos nedavnom padu tržišta kriptovaluta, nivo zlonamerne aktivnosti na terenu se nije smanjio. Kripto industrija, još uvek u povoju, ostaje glavna meta za prevarante. Ova anketa naglašava potrebu za povećanjem svesti i edukacijom o potencijalnim rizicima sa kojima se suočavaju vlasnici kriptovaluta. Kako usvajanje digitalnih sredstava nastavlja da raste, neophodno je da pojedinci preduzmu odgovarajuće mere da se zaštite od sajber pretnji“, komentariše Vitalij Kamluk, šef APAC jedinice, Kaspersky tima za globalno istraživanje i analizu.

Da bi maksimizirali prednosti bezbednog korišćenja kriptovalute, stručnjaci kompanije Kaspersky preporučuju:

• Koristite jake i jedinstvene lozinke: kreiranje jakih i jedinstvenih lozinki za svaki od vaših kripto naloga može pomoći da se spreči probijanje lozinke i napadi grubom silom.

• Izbegavajte phishing napade: phishing napadi su pokušaji da vas prevare da otkrijete svoje akreditive za prijavu ili lične podatke. Budite oprezni sa sumnjivim e-mailovima ili vezama i uvek dvaput proverite URL pre nego što unesete svoje podatke za prijavu.

• Ne delite svoje privatne ključeve: vaši privatni ključevi otključavaju vaš novčanik za kriptovalute.

• Obrazujte se: budite informisani o najnovijim sajber pretnjama i najboljim praksama kako biste svoju kriptovalutu zaštitili. Što više znate o zaštiti sebe, bolje ćete biti opremljeni da sprečite sajber napade.

• Koristite bezbednosna rešenja: pouzdano bezbednosno rešenje će zaštititi vaše uređaje od različitih vrsta pretnji. Portfolio kompanije Kaspersky sprečava sve poznate i nepoznate prevare sa kriptovalutama, kao i neovlašćeno korišćenje procesorske snage vašeg računara za rudarenje kriptovalute.

Originalni tekst