Kasna pomoć amaterskom sportu

Maksimilijan Kraus, šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPOe) u bečkoj skupštini, kritikovao je savezne austrijske i bečke vlasti zbog zakasnele i nedovoljne pomoći amaterskim sportskim klubovima, kojima preti gašenje zbog posledica pandemije korona virusa. Među tim klubovima su i oni koji okupljaju naše zemljake koji se amaterski bave sportom.

Da li je najavljeni bonus za sportske klubove od 90 evra po članu pravo sredstvo za vraćanje članova u amaterske sportske klubove i da li je ta pomoć dovoljna podrška za finansijski slabe klubove?

– Ta pomoć je u najboljem slučaju kap vode na vrelom kamenu. Pre svega, za male klubove ona neće biti dovoljna. Moraju se uzeti u obzir fiksni troškovi koje moraju da pokriju klubovi. I pre pandemije su klubovi zavisili od donacija zbog fiksnih troškova. Sada se broj članova smanjio, što dodatno predstavlja opterećenje po kasu klubova.

Kako animirati decu i mlade, koji su tokom korona krize bili dvostruko kažnjeni jer nije bilo škole niti fizičke aktivnosti, da se vrate sportu?

– Verujem da su deca i mladi i dalje zainteresovani za sport. Međutim, neophodno je ukloniti sve prepreke i omogućiti im da se bave sportom. To znači da treba smesta ukinuti ludilo testova. Ionako se svi redovno testiraju u školama, i to mora biti dovoljno. Na drugoj strani su roditelji koji decu šalju na sport, oni ne smeju zbog toga da imaju dodatne troškove. Tu opštine, pokrajine i savezna država moraju da pomognu.

U amaterskom sportu izostanak publike sigurno nije najvažniji razlog zbog kog se klubovi bore za opstanak. Da li će doći do gašenja klubova i šta politika Beča može učiniti da to spreči?

– Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig mora da reaguje. Najavljenih 90 miliona evra od Ministarstva sporta Austrije neće biti dovoljno. Samo klubovima u Beču treba 70 miliona evra. Grad Beč mora da se pobrine da pre svega mali klubovi ne budu zapostavljeni. Gašenje klubova bilo bi fatalno pre svega po amaterski sport.

Zašto sport u Beču ne dobija značaj koji zaslužuje?

– Ne bih rekao da je značaj sporta u Beču mali. Međutim, čini se da se koncentriše pre svega na velike klubove. To je šteta. Moramo pojačano ukazivati na male klubove.

Da li je bečka vlada zatajila po pitanju sporta?

– Apsolutno. Za pomoć amaterskim klubovima u Beču je već 2020. trebalo usvojiti paket mera. U to je trebalo da spada povraćaj sredstava za plaćene terene za tekuću godinu, kao i kirije za prošlu i ovu godinu. Trebalo im je pomoći finansijski, kako bi se nadoknadio nedostatak sredstava, zbog zatvorenih kantina.

Maltretiranje testiranjem

Koliko pandemija pogađa decu i mlade?

Nažalost, mnogo ih pogađa. Maltretiranje testiranjem, strategiju koju je smislila savezna vlada, predstavlja opterećenje po đake. Uz to je problem što od strane Ministarstva obrazovanja, a ni od pokrajina, ne postoji garancija da će škole ostati otvorene. Neizvesnost je stalno prisutna. Tokom devet nedelja raspusta Ministarstvo nije uspelo da smisli preventivne mere. Gde su najavljivani prečišćivači vazduha za sve učionice? Prema ministru Verneru Fasmanu, redovno luftiranje je dovoljno, što je apsurdno. Mere koje su doneli su nedovoljne, a to pokazuju brojke – samo u Beču je već više od 600 razreda u karantinu.

Чланак Kasna pomoć amaterskom sportu се појављује прво на Vesti online.

Original Article