Kaskaderska zvezda u Americi – Beograđanin Uroš Certić

Beograđanin Uroš Certić (28) postao je prava kaskaderska zvezda u Americi, gde u holivudskim filmovima i serijama snima scene na motoru…
Kada nije na setu, bavi se stant-bajkingom i organizuje humanitarne nastupe, a sledeće godine planira i šou u Beogradu.

ULOGA – Uroš je rođen u Beogradu, a za Kanadu je otišao 1995. godine u potrazi za boljom budućnošću koju je, kako kaže, pronašao. Studirao je na cenjenom Institutu za tehnologiju Barnabi, gde je sa najvećim ocenama diplomirao na 3D animaciji. Ipak, ljubav prema adrenalinu odvela ga je u svet stant-bajkinga, a to mu je otvorilo vrata u filmskoj industriji.

– Od poznatih glumaca dublirao sam Džeralda Mekrejnija, Silivija Polija i Kita Meleta. Oko 60 odsto uloga dubliram, ali imam i svoje uloge – kaže Uroš za 24 sata.
Neke od serija u kojima je bio angažovan su Smolvil, Stargejt, Supernatural, a ekstremne scene u filmovima A team, Afghan luke, Fantastic 4 i Guido superstar su njegove.

– U filmu A team uradio sam tri različite kaskaderske uloge, a verovatno ću biti angažovan i u filmu Mission impossible 4, koji će uskoro početi da se snima. Jedna scena zahteva puno rada, snima se iz različitih uglova, tako da se za jedan tipičan dan od 12 sati snimi samo 30 sekundi do pet minuta filma. Neke moje scene snimale su se od pola dana do dve nedelje – objašnjava Certić.
Studije 3D animacije pomogle su mu da razume položaj kamere i osvetljenje, ali i da brže shvati šta je ono što reditelji žele. Uroš je član tima Westcoast freestyle koji se bavi stant-bajkingom.

– To je ekipa vozača iz različitih krajeva sveta. Kada nisam na setu, s njima radim različite nastupe u Kanadi i Americi. U proseku imamo 20 nastupa godišnje, od čega je barem polovina humanitarnog karaktera – kaže Certić.
Ovaj Beograđanin retko kada ima slobodnog vremena, čak je i naša pitanja odgovarao u pauzi na setu jedne serije.
– Trenutno sam na snimanju serije Human Target, obučen kao armenijski mafijaš u odelu i kaputu s automatom ispod njega. Planiram da na leto sledeće godine napravim šou u Beogradu, sa domaćim vozačima – kaže Uroš.

Akrobacije na sportskim motorima

TOčAK – Stant-bajk je vrsta ekstremnog sporta i disciplina u moto-sportu na kojoj vozači izvode akrobacije na sportskim motorima. Neke od najčešćih akrobacija su vožnja motora na zadnjem točku, vožnja na jednom točku ukrug. Postoje i zahtevnije akrobacije kao što je, na primer, suicide burnout u kojoj vozač, koristeći gas, zarotira točak i pri tom napravi dim, dok on stoji ispred motora.