Karl-Hajnc Grosman zaveštao “Adligatu” svoju biblioteku

Posle dve godine sudskih procesa, izvršilac njegove poslednje volje, hamburški knjigoljubac i umetnik Stefan Fink, sproveo je Grosmanovu poslednju volju u delo.

Predsednik Adligata, Viktor Lazić, boravio je dva puta ove godine u Hamburgu, kako bi pripremio i prosledio ovu donaciju za Beograd, koja je upravo pristigla u ovo udruženje.

Radi se o stanu punom knjiga – više hiljada publikacija. Grosman je Adligatu zaveštao i vrednu zbirku nemačke filatelije, nekih pedesetak albuma koje je sakupljao tokom celog života. Grosman je bio izuzetno politički aktivan u Socijaldemokratskoj partiji Vilija Branta. Po političkoj liniji bio je blizak sa Nobelovcem Ginterom Grasom koji je živeo u obližnjem gradu Libeku, pa se u biblioteci koja je upravo stigla u Beograd nalazi čitava zbirga Grasovih prvih i retkih izdanja i knjiga sa posvetama slavnog Nobelovca. Tu su i kvalitetne zbirke knjiga o Hamburgu i Socijaldemokratskoj partiji Nemačke. U donaciji se nalaze i Grosmanovi dnevnici iz 1999. godine.

Predsednik Adligata Viktor Lazić, bio je iznenađen kada je saznao za ovu donaciju, a posebno da se povodom poslednje volje tako značajnog Nemca vode sporovi u Hamburgu upravo zbog njegovog zaveštanja Adligatu.

„Gospodina Grosmana nikada nisam upoznao, niti je on imao prilike da poseti Adligat. O našem udruženju čitao je i slušao u nemačkim medijima. Dugo godina Adligat je bio poznatiji u Nemačkoj nego u Srbiji, zbog legata Petera Urbana, najznačajnijeg nemačkog prevodioca za slovenske jezike sa jednom od najboljih privatnih zbirki knjiga o Čehovu na celom svetu, koja je 2015. godine došla u Adligat. Garanciju da smo mi prava adresa gospodinu Grosmanu je lično pružila novinarka Frankfurter algemajne cajtunga, Brigita van Kan. Ona je provela celu radnu nedelju u Adligatu, prateći naše svakodnevne aktivnosti da bi potom uradila više značajnih reportaža o Adligatu za nemačke medije a zatim i tražila da postane članica našeg udruženja. Zbog predanosti našoj instituciji postala je zvanična zastupnica, ambasadorka Adligata u Nemačkoj," objašnjava Lazić.

Udruženje Adligat, u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, osnovao je razgranatu mrežu prijatelja, „lobista" i zvaničnih zastupnika udruženja širom sveta.

„Zvanične ambasadore udruženja imamo u dvanaest država na tri kontinenta. Svaki Adligatov ambasador ujedno je veliki prijatelj Srbije", dodaje Lazić.

Bilo je potrebno oko 1.500 kilograma materijala do određenog datuma izmestiti iz stana koji se nalazi u epicentru Hamburga, gde je prilaz i transport veoma ograničen, spakovati sve to u posebne pakete i poslati za Beograd. Zato se Lazić naročito zahvaljuje svima koji su Adligatu u tom teškom poslu pomogli.

„Dugujem zahvalnost pre svega, naravno, Brigiti van Kan, koja je bila izuzetno uporna sa g. Grosmanom kojeg je lično poznavala, Stefanu Finku koji se dve godine lavovski borio sa naslednicima koji su osporavali očevu poslednju volju, zatim mojoj prijateljici iz studentskih dana, divnoj Frauke Dilg koja je organizovala pakovanje i utovar knjiga u centru Hamburga. Zahvalnost dugujemo i uvaženoj nemačkoj Fondaciji Mara i Holger Kasens. Gospodin Kasens je odmah shvatio značaj ovog projekta i pokrio sve troškove u vezi sa prevozom zbirke do Srbije; ovo nije prvi put da nam njegova fondacija pomaže. Ponosni smo na to da se ovako važna zbirka nalazi u Adligatu, a očekujemo i da će broj posetilaca i istraživača, koji inače ima mnogo, posle ove donacije još više porasti."

Original Article