Karanfili bude uspomene

Z. Mirković

TRADICIJA: Dragutin je delio cveće

Udruženje penzionera pri Zajednici srpskih klubova u Beču organizovalo je proslavu Dana žena i nastavilo da neguje tradiciju odavanja priznanja lepšem polu za sve što rade tokom cele godine.

Predsednik udruženja Dragutin Petković potrudio se da priredi lepo popodne za nekadašnje aktiviste, koji su se prisetili kako se nekada slavio Dan žena. Uz obavezne karanfile za svaku damu priređen je ručak uz muziku uživo.

To okupljanje bilo je još jedna prilika da se evociraju uspomene na nekadašnje samoorganizovanje u Austriji, na predivne priredbe, dečicu koja su za mame recitovala prigodne pesme na srpskom, folklor u prelepim nošnjama iz svih krajeva domovine. Ovaj put nije bilo velike priredbe, dečjih recitacija, svega onog što su nekada organizovali u svojim klupskim sredinama, posvećujući svaki slobodan trenutak da se tradicija, jezik i kultura domovine ne zaborave.

– Ranije se veći značaj pridavao Danu žena. Znalo se da je to jedan od praznika koje smo svečano obeležavali velikim priredbama. Danas je sve manje klubova, a i mladi sve manje neguju tu tradiciju. Sada se u manjem obliku slavi 8. mart i preti da padne u zaborav ovaj praznik posvećen ženama – kaže Slobodan Jovanović jedan od aktivista iz prvih dana samoorganizovanja naših građana u Austriji.

Slobodan Jovanović

Zaključak svih prisutnih je, da je nažalost sve manje tako velikih manifestacija, valjda što se “brže živi”. Veterani se nadaju da to neće voditi ka asimilaciji i zaboravljanju korena predaka.

Inače, ovo je prva proslava Dana žena koju je Udruženja penzionera organizovalo posle prinudne pauze usled pandemije.

Detaljnije