Kandidati za Oskara: “Džokeru” 11 nominacija, veliki uspeh makedonskog filma

Objavljene su nominacije za dodelu nagrada američke filmske akademije, tako da od sinoć znamo ko su kandidati za Oskara.

Film “Džoker” Toda Filipsa sa 11 nominacija prevodiće ovogodišnju trku za dodelu 92. Oskara, a tik iza njega, sa jednom manje, su “Irac” Martina Skorsezea, “Bilo jednom u Holivudu” Kventina Tarantina i “1917” Sema Mendesa. Vodeću grupu slede ostvarenja “Jojo Rabbit” Taike Vajtitija, “Male žene” Grete Gervig, “Bračna priča” Noe Baumbaha i “Parazit” Bong Džun-Hoa, sa po šest nominacija.

Za glavnu kategoriju, Oskara za najbolji film, pored gore navedenih osam ostvarenja nalazi se još i “Ford v Ferrari” Džejmsa Mangolda (u našim bioskopima prikazivan kao “Le Man `66: slavna 24 sata”).

Najbolji reditelj biraće se između Skorsezea, Filipsa, Mendesa, Tarantina i, na iznenađenje mnogih, južnokorejskog reditelja Bong Džun-Hoa, koji je sa svojim “Parazitom” juče ispisao novu istoriju jer je postao prvi južnokorejski reditelj nominovan za Oskara.

Među nominovanim za najboljeg glumca našli su se Hoakin Finiks, Antonio Banderas, Leonardo Dikaprio, Adam Drajver i Džonatan Prajs. Oskar za glavnu žensku ulogu otići će u ruke neke od pet nominovanih – Skarlet Johanson, Sirši Ronan, Šarliz Teron, Rene Zelveger ili Sintija Erivo.

Američka akademija ove godine napravila je još neobičnih izbora pa je tako Skarlet Johanson osim za glavnu u konkurenciji za Oskara i za sporednu ulogu (zajedno sa Keti Bejts, Margo Robi, Lorom Dern i Florens Pug). A među nominovanima za sporednu mušku ulogu nalaze se dva glumca iz istog filma “Irac” – Džo Peši i Al Paćino. Dvojica kolega sa seta za zlatnu statuetu će se boriti protiv oskarovih veterana Entonija Hopkinsa i Toma Henksa, ali i Breda Puta koji na ceremoniju dolazi sa “preporukom Zlatnog globusa”.

Po prvim ocenama, među nominacijama je sve uglavnom očekivano, uz neka manja iznenađenja. Ko će od nominovanih “unovčiti” dosadašnje pohvale saznaćemo 9. februara, kada u Los Anđelesu bude održana 92. dodela Oskara.

Osim južnokorejskog “Parazita”, koji se pokazao kao jedno od najprijatnijih iznenađenja, za najbolji strani film boriće se i poljski “Corpus Christi”, francuski “Les Misarables”, španski “Bol i slava”, ali i makedonski dokumentarac “Zemlja meda”. Film Tamare Kotevske nominovan je i u ovoj, ali i u kategoriji za najbolji dokumentarac.

Foto: Zemlja meda – Honeyland / Profimedia

Budi deo Viber Original zajedniceOriginal Article