Kako pomoći obnovu crkve Sveti Sava u Njujorku

Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izgorela je u požaru koji ju je zahvatio samo nekoliko sati nakon što su vernici u njoj prisustvovali vaskršnjoj liturgiji, 1. maja 2016. Tom prilikom jedna osoba lakše je povređena. I posle velikog napora 170 vatrogasaca, crkva je dobrim delom uništena.

Mnogi su bili potreseni ovom vešću, slali poruke podrške starešini crkve Đokanu Majstoroviću, izrazivši želju da pomognu obnovu svetinje.

Na zvaničnom sajtu crkve Sveti Sava u Njujorku mogu se naći sve potrebne informacije o načinu na koji donatori i ljudi dobre volje mogu pomoći:

If you wish to donate towards the restoration of our church, this is how you can help

 Crkva mesto okupljanja

Crkva, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je pred kraj 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžona i građena je u gotskom stilu.

Nekada je pripadala protestantskoj crkvi, ali ju je vladika Nikolaj Velimirović, uz pomoć vernika, otkupio za potrebe srpske zajednice. Hramu su vremenom dodavani vizantijski elementi, postavši arhitektonski dragulj Njujorka.

Od prvih dana 1944. godine, kada je osveštana, crkva u Njujorku postala je srpski pravoslavni misionarski centar. U njoj se organizuju i kulturne, obrazovne i društvene aktivnosti. Od 1968. godine crkva Svetog Save nalazi se na listi njujorških znamenitosti.