Jubilarne 40. Vidovdanske sportske igre u Beču (FOTO,VIDEO)

Na terenima sportskog centra „Marsvize“ jutros su svečano otvorene jubilarni 40.Vidovdanski sportski susreti čiji je medijski pokrovitelj dnevni list „Vesti“ i portal „Vesti online“.

Predsednik Zajednice, koja je domaćin ovogodišnjeg sportskog okupljanja, Borislav Kapetanović ukazao je da su Igre počele da se održavaju pre četiri decenije pod nazivom Radničke sportske igre jugoslovenskih radnika na privremenom radu u Austriji (RSI).

– Prve RSI održane su u Lincu pre 40 godina i od tada su redovno održavane svake godine u jednoj drugoj pokraini. Pre deset godina naziv je promenjen u Vidovdanski sportski susreti – objasnio je on.

Kapetnović je naglasio da se Vidovdanski sportski susreti uvek održavaju nedelju dana pre Vidovdana, a cilj igara je bio I ostao isti – da okupi naše ljude iz svih delova Austrije na sportskom nadmetanju.

On navodi da se radi o jedinstvenoj manifestaciji koja se organizuje u srpskoj dijaspori.

– Ovakva specifična manifestacija je jedinstvena u srpskoj dijaspori, kao i što je i Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva koje su se obe održale četiri decenije. One su ujedno I dokaz napornog rada naših aktivista, kao naše težnje da se suprostavimo asimilaciji – rekao je Kapetnović.

On je rekao da je bečka Zajednica sa Savezom Srba u Austriji prihvatila da posle održavanja Vidovdanskih sportskih igara izda monografiju o istoriji ovog takmičenja, a za tu knjigu već je pripremljen materijal sa prethodnih 39 igara.

– Najveću zaslugu za prikupljanje istorijskog materijala imaju mnogi aktivisti koji su od prvog dana bili angažovani oko Igara, a koji će prisustvovati ovim jubilarnim u Beču. Medju njima su Slobodan Jovanović, Isidor Jablanov, Mićo Đekić, Niko Mijatović, i drugi – najavio je on.

Istakao je da je monografija još jedan istorijski dokaz organizovanja naših građana u Austriji.

Podsetio je da je monografija o 45 godina postojanja Zajednica dokazala postojanje Srba u Austriji, a nova monografija pokazaće to i sa sportske strane.

Pozivu na učešće na jubilarnim igrama odazvali su se samo klubovi iz Beča i Donje Austrije, što je najslabiji odziv u istoriji ove manifestacije.

S obzirom da se radi o jubilarnim Igrama Zajednica je odlučila da organizuje i turnir u fudbalu veterana nekadašnje Jugolige.

Fudbal, najmasovnije takmičenje na ovom sportskom susretu, igra se na tri terena, to jest na jednom igraju ekipe predstavnici klubova, na drugom veterani, i na trećem ekipe naših privrednika.

„Vesti“ će, kao i ranijih godina, biti medijski pokrovitelj i najboljima uručiće posebne zahvalnice.

– Nama je izuzetno drago da su „Vesti“ tradicionalno prisutne na svim velikim manifestacijama Srba u Austriji. Naš dnevni list je, ne samo kroz izveštavanje, velika podrška aktivnostima naših klubova i udruženja koja se bave očuvanjem naše tradicije, jezika i pisma izvan matice – rekao je Kapetanović.

Чланак Jubilarne 40. Vidovdanske sportske igre u Beču (FOTO,VIDEO) се појављује прво на Vesti online.

Original Article