Jang lejdi od 102 leta

Neka ti premilostivi Gospod ukaže svoju milost, neka ti Gospod Isus Hristos da sve dobro koje tražiš. Svemogući Gospod da te izbavi od svake napasti. Gospod da te pouči. Gospod da te urazumi. Gospod da ti pomogne . Gospod da te spasi. Gospod da te zaštiti. Gospod da te sačuva. Gospod da te očisti. Gospod da te ispuni duhovnom radošću. Gospod da bude čuvar tvoje duše i tela. Da ti milosrdni i blagi Gospod, koji voli čoveka, oprosti tvoje grehe. Da se Gospod Bog smiluje na tebe na sudnji dan i da te blagoslovi u sve dane života tvoga.

…I još verujem da je ovo samo prečisto telo tvoje i da je ovo sama prečasna krv tvoja…

a po tom se bolesnik ispoveda i pričesti pričešćem koje je doneo sveštenik u bolnicu da pričesti bolesnika ili pak u kuću, privatnu kuću.

Dakle, sveštenik na Veliki četvrtak obično, a može i drugom prilikom, pripremi sveto pričešće za bolesnike i pričešćuje ih po potrebi u domu ili hramu, ili pak u bolnici.

U stvari je i liturgija pređeosvećenih darova nešto slično, a po nečemu isto, isto sto posto jer se pričešćujemo kao i na liturgiji, iliti kao da smo bolesnici.

Šta je u stvari liturgija pređeosvećenih darova? To je pola bogosluženja koje liči na večernje bogosluženje, a pola koje liči na liturgiju. Zašto pređeosvećenih? Zato što se darovi osvete pre, u nedelju na svetoj liturgiji, a onda se u sredu i u petak pričešćujemo.

A zašto to? Pa, prvi hrišćani nisu mogli bez pričešća šest dana, a uz post se ne služi liturgija, te su onda darove osvećivali bar za sredu i petak, da se pričeste. Te službe su vrlo lepe i osećajne, i duboke i vrlo važne, ali samo ako se doživljavaju kao molitve koje su potrebne, a ne samo kao starina koja je lepa, dakle ne samo kao folklor nego da se i na tim liturgijama pričešćujemo. Za to su osnovane, za to su služene.

Dakle, ove liturgije su za pričešće zdravih, prvenstveno, a svakako i za bolesne, ako ih ima i ako mogu da dođu, ili da im se odnese pre ili posle službe. Svakako može kad se na vreme dogovore.

Кad se braća slože i olovo plivat može.

Kraljica Elizabeta čestitala rođendan

MN: Kraljičina čestitka

I mi ovih u Sidneju, a i drugde, služimo svete pređeosvećene liturgije i pričešćujemo se kao i na običnim liturgijama, tj. liturgijama Svetog Jovana Zlatoustog i Svetog Vasilija Velikog.

A ako smo bolesni pričešćujemo se, kako rekoh, i po domovima, bolnicama…

Tako se ja dobro dogovorih sa mlađom damom, od pune 102 godine, sestra Ljubicom Sedlan i donesoh joj sveto pričešće u sredu, prve sedmice Časnog posta ove 2020. godine. Ljubica tera 103. godinu, a ako da Bog sreće u maju zalazi u 104. To je najstarije čeljade, koliko ja znam, u našoj zajednici ovde.

Pisao sam ja o sestra Ljubici i pokazivao slike kako joj je čak i naša kraljica Elizabeta čestitala, a i drugi naravno.

Ljubica je čeljade koje zna sve ono što jedno prosečno čeljade treba da zna. Zna sve u domu i u bašti, zna kako se poštuju komšije, gosti i, svakako, kako se poštuje sveštenik.

Iako sam i ja zašao u godine osećam se mnogo mlađi i kao takav da sestra-Ljubici ukažem dužno poštovanje. Ona to ne traži. Ona se oseća kao da joj je oko 60 godina i donosi li donosi. Časti li časti. U njenom domu ima svega. I ptičjeg mleka, kako se to kod nas kaže.

A meni opet milo da se družim sa stogodišnjacima Bogdanom Кošćicom, Savom Кovačevićem i pomenutom sestra Ljubicom, pa mi nekako imponuje da sam i ja bar od nekoga mlađi. Sve mi se čini da sam mlađi nego što jesam kad sam sa njima u društvu. Neka su nam živi i zdravi.

MN: Lenka najviše pomaže

Elem, ja donesoh sveto pričešće, obavih sve kako treba i pričestih sestra Ljubicu. Posle sam dobro oslikao baštu koju Ljubica u 103. godini gaji, gleda, sadi, presađuje, zaliva, a onda daje plodove gostima, kao i meni, njenom parohu ocu Nikoli.

Tu su da pripomognu još po neki ali, dukata mi, Lenka najviše. Sa ćerkom njenom Lenkom nema šale. Stiže ona da odgovori svima obavezama i opet stigne svaki u Boga dan da navrati i odradi za majku-Ljubicu sve što treba. Takve je dece danas malo, malo brate.

Neka Lenku za to Gospod nagradi za života i da je prepozna u dan onaj, kako reče veliki Apostol.

E, ne htedoh da osvetim vodicu toga dana. Zašto?

Pa sveštenik ne sme da uzme nagradu za sveto pričešće, taman posla. A za vodicu sme. Da se ne bi to tumačilo i ovako i onako, kao da je paroh uzeo nagradu za sveto pričešće, to smo se dogovorili da naredne nedelje dođem i osvetim vodicu.

Tako je i bilo.

U ponedeljak druge sedmice posta otidoh opet kod Ljubice (mnogopoštovane mlade dame, jang lejdi) i osvetih vodicu onako kako je bio običaj i pravilo vo vremja ono.

Patrijarh Pavle nam piše da je sveštenik jednom mesečno išao i svetio vodicu kod parohijana. Objašnjava kad i za što. I da sad ipak tako ne treba iako je onda trebalo. Ovako nam veli Svjatjejšij Vladika, tj. Patrijarh.

U vreme turskog robovanja i latinske najezde, da bi sačuvao svoje stado paroh, tj. pastir je tako radio i tako je trebalo. Danas bi se to protumačilo, veli Svjatjejšij, da pop dolazi samo radi novca, te veli ni slučajno danas.

Naša junakinja sa ćerkom Lenkom i Savom Kovačevićem koji ima 101 godinu

MN: Neka je Gospod poživi!

Spomenuvši svu čeljad u molitvi pri osvećenju uskršnje vodice, koja su izašla iz bedara pokojnog četničkog vojskovođe Petra i sestra Ljubice, pun sreće i ponosa otidoh do grčke crkve u Liverpul gde prisustvovah svetoj pređeosvećenoj liturgiji i kasno u noć vratih se domu svome.

Neka nam Gospod poživi sluškinju svoju Ljubicu i sve njene koje u molitvi pomenusmo i da se mnogo godina dolazi u ovu kuću povodom vodice i slave Svetog Jovana Preteče i Кrtitelja Gospdnjeg. Amin.

Svakako da sam sestra Ljubicu nazvao „jang lejdi“ iz poštovanja i bratske i srpske ljubavi, a ne iz podsmeha.

Ne smejem se ja Ljubici kao ni Marko Кraljević majci svojoj…

Ne smejem se tebi ostarjeloj

jer će skoro ostarjeti Marko

nit se smejem tananoj večeri

Što imamo to i večeramo

…veli Marko svojoj majci Jevrosimi, jel’ tako?

Ide davno patrijarh Pavle kroz Beograd sa dva-tri studenta. Gleda ga neka baba i ne zna da je to patrijarh, pa veli: „Кud je ovaj stari pošao?“

A patrijarh ide dalje, pa veli: „Jel’ to ona meeni kaže?“ On tera šegu sa samim sobom. Blaženopočivši patrijarh Pavle imao je u sebi dosta veselosti.

Tako se naši ostarjeli parohijani, Bogu neka je hvala, pričešćuju. Ne samo ostarjeli i uz post i kad je sa zdravljem malo ozbiljnija okolnost, da ne kažem situacija.

Neka nam Bog poživi i stare i mlade, svi smo mi deca Gospodnja i svi mi trebamo svojoj svetoj sabornoj i apostolskoj pravoslavnoj i srpskoj svetosavskoj Crkvi.

Amin!

SVE MOŽE I SVE STIŽE: Ljubica Sedlan

Ljubici Sedlan

Sto godina dana prođe

Od rođenja tvog Ljubice

I još dve su godinice

Majko naša i bakice

Ti si majka mnogim nama

I baka si godinama

Unuci su tvoji sada

Privatnici, biznismeni

Blago tebi, blago meni

Radnici su, udarnici

Nisu glupi, nisu leni

Blago tebi, blago meni

Po bankama oni rade

I garaže poseduju

kamione opravljaju

O slavama uživaju

Svog Jovana Кrstitelja

Sa kolačem ugošćuju

Sa gostima svi poštuju

I tada te posećuju

Nek si živa Ljubičice

Stogodišnja mljezinice

Svi te, svi te poštujemo

Sa Кraljicom pozdravljamo!

Чланак Jang lejdi od 102 leta се појављује прво на Vesti online.

Original Article