Jačamo vezu s otadžbinom

Pandemija korona virusa, koja je okovala svet nije uspela da zaustavi nastavnike, učenike Srpske dopunske škole “Sveti Sava” u Italiji i njihove roditelje da istraju u ostvarenju zajedničkog cilja, a to je razvijanje svesti o nacionalnom i kulturnom identitetu učenjem srpskog jezika i upoznavanjem sa najvrednijim delima kulturne baštine matice kao i održavanje trajnih veza s otadžbinom Srbijom. Učiteljice Jelena Jovanović i Dragica Doderović zdušno se bore za očuvanje maternjeg jezika među našim najmlađim dijasporcima uprkos teškoćama i obavezi da krenu sa silom prilika popularnom onlajn nastavom koja se izvodi na daljinu. Kako kažu, nastava je otežana, ali borba za sticanje znanja učenika ne prestaje.

– Od početka školske godine prilagođavamo se specifičnim uslovima poštujući sve propisane mere u uslovima epidemije. Učenici su bili zbunjeni, a od nastavnika se očekivala brzina i veština snalaženja u datim okolnostima, a sve u cilju što manjih posledica po znanje učenika. Oformila sam Fejsbuk učionicu na koju sam postavljala nastavne materijale i promovisala radove učenika, a tu su im dostupni i udžbenici i knjige u elektronskoj formi, kao i filmovi, dečje pozorišne predstave i edukativne emisije, sve u skladu sa gradivom koje se obrađuje. Cilj je bio zainteresovati učenike, a ujedno ih ne opteretiti – ističe učiteljica Jelena, koja drži nastavu za 133 učenika u četiri nastavna mesta: Vićenca, Arzinjano, Basano del Grapa i Valdanjo (sedam grupa).

I roditelji deo škole

Promene je spremno dočekala i časove organizovala na daljinu i nastavnica Dragica Doderović, koja radi sa đacima u pet nastavnih mesta (Vićenca, Alonte, Tori di Kvartezolo, Skio i Rovereto).

– Učenici su u svakom mestu podeljeni u grupe po uzrastu, a za prvake se posebno drže onlajn časovi. Uz primerene i prilagođene filmove, igre, kvizove, pesme i druge aktivnosti, učenici ovaj vid nastave rado pohađaju. Škola Sveti Sava poseban akcenat stavlja na uključivanje porodice u obrazovno-vaspitnu praksu, čime se jača svest o nacionalnoj i kulturnoj pripadnosti i osećaj zajedništva – ističe Dragica.

Dodaje da su zajedno s roditeljima unapred pripremali i štampali akreditovane udžbenike namenjene učenju srpskog jezika, istorije i kulture u dijaspori.

– Tih dana vladalo je opšte oduševljenje i dece i roditelja, jer prvi put deca imaju udžbenike koje mogu da koriste kod kuće – kaže nastavnica, dok roditelji ne kriju zadovoljstvo što im deca idu u Srpsku dopunsku školu.

Jedna od njih, Marija Lazić, mama osmogodišnjeg Nemanje iz Skia, kaže da će na pitanje “Zašto ste krenuli na nastavu na srpskom jeziku” skoro svi učenici dati isti odgovor – “Naterali su me mama i tata”.

– To je istina, ali vezana samo za prvi dan njihovog dolaska u dopunsku školu. Posle susreta sa učiteljicom i prvog dodira sa pričama o Srbiji, njenom kulturnom nasleđu i zanimljivostima kod dece počinje da se vidi promena i rast interesovanja. Najviše vole ćirilično pismo i likovno vaspitanje, gde im crtanje znamenitih ličnosti i karakteristika Srbije pomažu da otkriju kod sebe i interesovanje za istoriju srpskog naroda – priča Marija.

Njene reči potvrđuju i sami učenici. Aleksandar Stevanović i Sofija Marinković iz Vićence, Anastasija i Nemanja Šurlan iz Arzinjana kažu da im je zanimljivo učenje maternjeg jezika, pogotovo ćirilice, kao i upoznavanje s bogatom istorijom Srbije, ali da ipak najviše vole druženje odnosno sticanje novih drugara.

Lara Đorđević

Vole običaje i istoriju

Nastavnice ponosno ističu da je posećenost njihovih časova veoma velika, a da su učenici zainteresovani, angažovani i motivisani.

– Sarađujemo i podstičemo se međusobno u radu. Grupe su pretežno homogene, što olakšava rad, ali neposrednu nastavu, osmehe, poglede i radosti druženja uživo ne može zameniti nijedna internet veza – setno kaže nastavnica Jelena, a Dragica puna iščekivanja kaže da će se i to promeniti 13. februara za kada je najavljen povratak u školske klupe i učenike Dopunske škole.

Đaci to željno iščekuju, jer iako su se navukli na onlajn nastavu više vole kada su u učionici.

Sestre Iva i Maša Dabić idu u peti i sedmi razred i uglas kažu:

– Časovi nam mnogo znače, jer smo naučile da pravilno pišemo i izgovaramo reči. Omiljeni predmet nam je istorija, saznale smo stvari koje nismo znale o domovini.

Boris Šprenc je učenik osmog razreda i ističe da je u Dopunskoj školi naučio da čita i pišem srpski.

– Želim da naučim istoriju slavnih predaka, a učiteljica Dragica zanimljivo predaje i darežljiva je s peticama.

S radošću u školu dolazi i Lara Đorđević, učenica drugog razreda.

– Volim što sam upoznala nove drugare, a i što se družim sa učiteljicom. Ona nas uči nekim novim stvarima koje u drugim školama ne možemo da čujemo.

NIJE ŠKRTA NA PETICAMA: Dragica Doderović

Učiteljica ima najlepši osmeh

Sara Magarađo ide u drugi razred i kaže da njena učiteljica Jelena Jovanović ima najlepši osmeh.

– Zbog nje sam još više zavolela srpski jezik, koji u stvari nije težak. Učiteljica lepo objašnjava, tako ću sve bolje naučiti.

Dunja Đorđević ide u šesti razred i jedva čeka da ponovo vidi drugare u učionici.

– Sviđa mi se Dopunska škola, jer u njoj učim srpski i družim se sa decom koja kao ja potiču iz Srbije. Učimo naše običaje i o znamenitim ličnostima – kaže Dunja.

Redovni na konkursima

Petoro nadarenih pevalo pesmu srpskom jeziku

Đaci Srpske dopunske škole Sveti Sava se u velikom broju odazivaju na konkurse. Tako su na “Svetosavsko zvonce” i “Domovina se brani lepotom i znanjem” Dečjeg kulturnog centra Beograda poslata 44 literarna, likovna i muzička rada kroz koja su učenici, svako na sebi blizak način, pokazali svoj doživljaj domovine kao i vezu s njom. Pesma učenika IV razreda Miloša Gašića iz Basano del Grapa istaknuta je na konkursu “Domovina se brani lepotom i znanjem”, a svi učenici su dobili zahvalnice. Na konkurs “Nema frke uz unuke” prijavilo se više od 20 đaka, a njih 70 u okviru grupne Vaskršnje nagrade “Prijatelja dece Voždovac”.

Đacima je posebno interesantan Obrazovni krug “Susretanje” kada pričajući sa uspešnim i istaknutim srpskim ličnostima iz sveta sporta, umetnosti i nauke, ali i vršnjacima iz Srbije i Nemačke stiču nezaboravna životna iskustva, postaju svesniji svog porekla i stvaraju šansu za nova prijateljstva. Petoro učenika, pevački talentovanih, učestvovalo je u projektu Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije i Leontine Pat, pevajući pesmu “Negujmo srpski jezik”, što je videom predstavljeno u okviru proslave školske slave Sveti Sava. Svoje talente u govorenju stihova, đaci su pokazali i recitujući pesme poznatih srpskih pesnika na konkursu “Ja bih stihom da ti kažem”, Kulturnog centra Čukarica.

Osim u učešću na različitim konkursima, koja organizuju društva iz matice, srpski đaci u Italiji uživaju u organizaciji priredbi na koje pozivaju i svoje drugare iz italijanske škole, pa i njima prezentuju svoje kulturno nasleđe na koje su sve više ponosni.

Najbolji u dijaspori

Đaci Srpske dopunske škole u Italiji postigli su velike uspehe na međunarodnom kvizu znanja “Znameniti Srbi”, koji je organizovala Fondacija Mir Božji iz Banjaluke. Od šest prijavljenih ekipa (18 đaka) za dalje takmičenje plasiralo se pet. Prva dva mesta zauzimaju ekipe Složna braća (Ilija, Jovan i Petar Jović) iz Arzinjana (prvo mesto) i Novi velikani (Luka Đukić, Nikola Bogić i Dimitrije Jovanović) iz Vićence (drugo mesto). Osim što su ostvarili najbolji rezultat u celoj dijaspori, nalaze se u 50 najboljih zajedno sa ekipama iz Srbije i Republike Srpske.

Pobedila azbuka

Na konkursu “Mladi čuvari srpske narodne kulture” ogranka Vukove zadužbine u Čačku učenici iz Arzinjana i Basano del Grapa su u decembru 2020. osvojili nagradu za najuspešniji grupni rad “Azbuka mog odeljenja”. Asocijativno su povezivali pojmove sa otadžbinom Srbijom, pokazavši pritom znanje i kreativnost.

Blizanci vole naše priče

– Svi mi koji smo odrasli i završili školu u Srbiji, pa se rasuli po svetu, trudili smo se da naučimo novi jezik (italijanski, francuski ili nemački). Zatim smo i svojoj deci pokušavali da ga što više približimo, stavljajući srpski u stranu, ne bi li se deca što bolje uklopila, a došli smo do toga da zvuče kao stranci koji su naučili srpski jezik. Zahvaljujem učiteljici Dragici za trud koji ulaže da deci što jednostavnije i kroz igru objasni našu azbuku, fonetski sistem i gramatiku. I pored brojnih obaveza u regularnoj školi, moja deca jedva čekaju da dođe četvrtak kada će imati čas s njom. Vole da slušaju priče, uče da prepričaju svojim rečima, uče o važnim ličnostima naše prošlosti i utemeljivačima naše kulture. Tako proširuju fond reči, ali i horizont znanja – navodi Ivana Jakšić, mama blizanaca Linde i Filipa, koji su jesenas krenuli u prvi razred italijanske, ali i Dopunske škole u Vićenci.

Biblioteka “Srpski radoznalac”

Biblioteka za decu i odrasle “Srpski radoznalac” prva je tog tipa, koja je u Italiji zaživela 2019. godine. Prvi darodavci ove biblioteke su poznati dečji pesnik Nedeljko Popadić i Milutin Živanović, vlasnik izdavačke kuće “Srpska knjiga”. Lidija Mladenović i Marija Lazić, predstavnici roditelja u Skiju svoje slobodno vreme koriste da ova biblioteka doživi puni sjaj.

Чланак Jačamo vezu s otadžbinom се појављује прво на Vesti online.