Jačamo veze rasejanja i matice

 

Profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta iz Niša priređen je doček u Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu. Profesori iz Niša došli su na poziv Generalnog konzulata u okviru projekta “Upoznajmo Srbiju i njene znamenitosti uz pomoć nauke”. Ovaj projekat je prošle godine realizovan onlajn uz podršku Centralnog saveta Srba u Hesenu i Dopunske nastave na srpskom jeziku, a ove godine se prelazi na sledeći korak, predavanje u učionicama u nemačkoj pokrajini Hesen.

Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, domaćin je profesorima iz Niša.

– Ovaj projekat smo pokrenuli prošle godine na predlog Nenada Krstića, profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Planiran je da se izvede u više faza, a ovo je druga faza, a usmeren je ka deci iz dijaspore koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku. Ovaj deo projekta obuhvata četvorodnevnu posetu i predavanje koje će profesori održati deci sa dopunske nastave, ali ćemo njihovu posetu iskoristiti i da ostvarimo eventualna partnerstva i kontakte sa sličnim naučno-obrazovnim institucijama u Nemačkoj. Profesori će posetiti “Gete” univerzitet, Univerzitet u Ašafenburgu i razgovarati sa kolegama sa istih katedri.

Niko Radulović, dekan i redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, kaže da je u Frankfurt došlo više profesora prvenstveno da nastave rad na projektu koji obuhvata srpsku decu u dijaspori.

– Mi smo toliko oduševljeni i prijemom i generalno idejama konzula i celog konzulata. Maksimalno smo uvaženi ovde. Mislim da je ovo nešto što predstavlja prvi korak u saradnji Generalnog konzulata, Niša i Frankfurta i čitave ove oblasti. Želimo da stupimo u kontakt sa našim ljudima koji su ovde, takođe i sa visokoškolskim institucijama u Nemačkoj, da pokušamo da ostvarimo saradnju koja bi trebalo da omogući neku vrstu prohodnosti i komunikaciju između Srbije i Nemačke.

Jedan od inicijatora ovog projekta je Nenad Krstić, profesor niškog Univerziteta koji je u Nemačkoj završio dva postdoktorata na Univerzitetu u Ašafenburgu:

– Prilikom nekih administrativnih poslova u Konzulatu sam imao prilike da upoznam našeg generalnog konzula Branka Radovanovića. Došli smo na ideju da napravimo jedan projekat koji sam kasnije osmislio. Priliku da srpsku zajednicu povežemo sa maticom smo pronašli u prosveti, branši iz koje i ja dolazim. Ciljna grupa su nam bili učenici dopunske nastave na srpskom jeziku, a i saradnja sa ostalim univerzitetima sa područja Hesena.

Inicijatori saradnje: Niko Radulović i Nenad Krstić

Turistička ruta

Posle prijema u Konzulatu, profesorima iz Niša priređena je i turistička poseta metropoli na Majni. Ulogu turističkog vodiča je sa zadovoljstvom preuzeo Ljubiša Simić, predsednik Udruženja pisaca Sedmica iz ovog grada, koji je na oduševljenje Nišlija imao puno toga da pokaže i ispriča o bogatoj istoriji ovog grada.

Profesori ispred Gradske kuće sa Ljubišom Simićem (peti zdesna)

Predavanja u školama i crkvi

U četvorodnevnoj poseti predviđena su predavanja profesora na časovima dopunske škole u Frankfurtu, Ofenbahu, Bad Homburgu, Darmštatu i Rodgauu, u odeljenjima nastavnica Tatjane Milanović, Sonje Zrnić, Bojane Rakonjac, kao i u odeljenjima nastavnika Vladimira Živanova.

U subotu će profesori niškog Univerziteta predavanje održati u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu. U 11.30 će predavanje održati prof. dr Zorica Stojanović Radić sa temom “Zelena blaga Srbije”, a potom će prof. dr Milan Zlatanović održati predavanje pod nazivom “Papir, kamen, makaze”. Posle predavanja predviđen je razgovor profesora i roditelja i upoznavanje sa mogućnostima studiranja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Чланак Jačamo veze rasejanja i matice се појављује прво на Vesti online.