Izložbu “Čistač” Marine Abramović pogledalo preko 62.000 posetilaca

Povodom završetka velike retrospektivne izložbe Marine Abramović, “Čistač”, v. d. direktora Muzeja savremena umetnosti u Beogradu, Slobodan Nakarada izjavio je da je izložba postigla značajan uspeh, a da se očekuje da će do 20. januara kada se završava, videti oko 70.000 posetilaca.

“U tek okončanoj godini dostigli smo istorijski cilj i imali rekordnu posetu Muzeja, od preko 100.000 posetilaca. Tome je najviše doprinela Marina Abramović i njena izložba, koju je do danas posetilo preko 62.000 ljudi, a očekuje se da će je do kraja, 20. januara, posetiti preko 70.000. Imali smo goste i delegacije iz čitavog sveta, blizu 2.000 medijskih natpisa domaćih i inostranih medija, a Njujork Tajms je ‘Čistač’ proglasio za jednu od izložbi zbog koje vredi putovati”, rekao je v.d. direktora Slobodan Nakarada i dodao:

“Za poslednji dan izložbe, u ponedeljak 20. januara pripremili smo poseban program za sve posetioce, koji će imati prilike da pogledaju dva dodatna performansa, a Muzej će raditi produženo do 22 sata. Pored performansa Imponderabilia izvodiće se i Odnos u vremenu od 17- 20 časova i Umetnost mora biti lepa, umetnik mora biti lep od 18-19 časova. Za sve ljubitelje umetnosti spremili smo besplatan ulaz i simbolične poklone za svakog stotog posetioca.”

U Muzeju savremene umetnosti pored izložbe “Čistač” Marine Abramović u 2019. godini prikazane su i retrospektivna izložba Dragana Ilića “(Re)evolucija”, “U dodiru sa” i “Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke!”. U Salonu MSUB su realizovane izložbe “Conquistador. Iz culture i umetnosti” Mariele Cvetić, “No Longer and Not Yet” diSTRUKTURE, grupna izložba “Ženske priče”, međunarodna grupna izložba “Kuda idemo i dokle će to putovanje da traje”, “Prizor” Nikole Markovića i “Nemi govor” Lane Vasiljević.

Na godišnjoj konferenciji MSUB, uprava muzeja se osvrnula na najveći projekat od kada je Muzej rekonstruisan, ali i najavila projekte koji se očekuju u 2020. godini. Program je predstavio dr Zoran Erić, šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi u Muzeju savremene umetnosti.

Nakon uklanjanja postavke izložbe “Čistač”, Muzej će novu godinu započeti otvaranjem postavke “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019. godine”, koja se otvara 28.03 i traje do 28.6.2020. godine. Nakon toga, sledi Retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić, autorka izložbe je Una Popović (18.07 – 12.10. 2020. godine). Muzej savremene umetnosti 2020. godinu će završiti velikom međunarodnom postavkom “Efekat pregleda”, a autori izložbe su Blanka de la Tore i Zoran Erić, koja će se otvoriti 07.11.2020. i trajati do 09.02.2021. godine.

“U 2020. godini imaćemo i saradnju sa Britanskim Savetom i Austrijskim kulturnim forumom o čemu ćemo javnost blagovremeno obavestiti. Razmišljamo već i o 2021. godini i za jesen smo pripremili retrospektivnu izložbu umetnika Mrđana Bajića. Od otvaranja Muzeja slikarstvo kao medij je bilo najviše zastupljeno, vajarstvo znatno manje a fotografija gotovo da nije uopšte, to je praksa koju ovakvim programom želimo da promenimo”, zaključio je dr Erić.

Više o izložbi “Čistač” Marine Abramović

Velika retrospektivna izložba “Čistač” svečano je otvorena 21. septembra 2019. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i traje do 20. januara 2020. godine.

Izložba hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve. Retrospektivna izložba “Čistač” ima pre svega edukativni karakter, a publika može da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan). Izložbu “Čistač” organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent izložbe Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).

Budi deo Viber Original zajedniceOriginal Article