Izložba "Srpski junaci Kosovske bitke, vladari večnosti" u Gvarnerijusu

Izložbu će otvoriti akademik, istoričar i publicista Jovan Deretić. Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu pastela i ulja na platnu sa nacionalnom tematikom, koji dočaravaju likove i trenutke sudbonosne bitke za srpski narod i koji predstavljaju autorkin omaž ne samo prošlosti, već i sadašnjosti, stoji u saopštenju Gvarneriusa.

Ljubinka Šiba Fimić rođena je 1944. u Novom Selu, kod Vrnjačke Banje.

Prvu izložbu imala je 1987. godine, a do danas je priredila više od 50 samostalnih izložbi u Srbiji, Poljskoj, Rusiji, Kubi, Kini, Nemačkoj i na Kipru.

Izdvaja postavku Put za Havanu, posvećena revolucionarima Če Gevari i Fidelu Kastru, koja je posle Beograda predstavljena i u Havani, u kojoj se i danas nalazi, a autorka je tim povodom bila i gosscha porodice Ernesta Če Gevare.

Veliki uspeh je doživela sa izložbom slika Kina, koja je predstavljena u gradu Vuhanu (provincija Hubej, Kina) i koju je do sada videlo više od 40 000 posetilaca, a ostala je deo trajne postavke tog muzeja.

Izložba Dozivanje iz Angole je promovisana upravo u Gvarneriusu, u okviru obeležavanja dana kulture Angole, a obišla je sve zemlje sa portugalskog govornog područja.

Postavka posvećena Putinu, istovremeno je bila i dar predsedniku Rusije, koji je, dirnut ovim gestom, autorki i lično zahvalio, stoji u saopštenju.

O Šibi Fimić se piše kao o “neobičnoj autorki, sa prepoznatljivom igrom boja”, a njen stil je definisan kao “impresionizam koji dodiruje najdugotrajniji oblik stvaralaštva- realizam.”

“Slikati za mene znači živeti i opstajati, jer kada slikam imam osećaj da izlazim iz “opsade” koja vlada svetom, koja obesmišljava duhovno stanje svesti, potcenjujući moralne vrednosti”, kaže Ljubinka Šiba Fimić.

Posetioci mogu pogledati izložbu u “Gvarneriusu” do 31. januara.