Изложба „Србија и Италија, пример солидарности 1914-1918“ у Вићенци

Изложба Архива Србије, свечано је отворена у Вићенци у престижној палати Cordellina, седишту главне градске библиотеке. На предлог Амбасаде Републике Србије у Риму, изложбу је организовала Лорета Бађо, почасни конзул Републике Србије за регију Венето у сарадњи са Савезом Срба у Италији и под покровитељством Општине Вићенца.

Отварању изложбене поставке претходила је конференција која је започета химном Италије и Србије, коју су свирали студенти музичког конзерваторијума Вићенце Arrigo Pedrollo.

Јулија Лазић, ђак српске допунске школе Свети Сава и члан певнице цркве Светог Луке из Вићенце, отпевала је песму Тамо далеко. Након тога су говорили Франческо Руко, градоначелник Вићенце, Лорета Бађо, почасни конзул Републике Србије за регију Венето, Горан Алексић, амбасадор Републике Србије у Риму и др Мирослав Перишић, директор Архива Србије.

Присуствовали су и Леонардо Ди Марцо, саветник Општине Вићенца задужен за интернационалне односе,
госпођа Јелица Рељић и господин Златибор Марковић архивски саветници, доктор Паоло Даинезе, јавни тужилац града Вићенце, протојереј Далибор Ђукић парох српске цркве у Вићенци, Душан Алексић председник Савеза Срба у Италији, Неша Лазић из Удина потпредседник Савеза, учитељице Ивана Марјановић, Јелена Јовановић и ђаци српске допунске школе Свети Сава из Вићенце, многобројни представници српских удружења са територије Вићенце, Удина, Тревиза, Вероне и Падове, као и други Италијани и Срби из Вићенце и околине.

Изложба прати историју Србије и судбину српског народа у Првом светском рату, а посебна тематска целина посвећена је српско-италијанским односима у периоду од 1914. до 1918. године. Посебна пажња посвећена је документима који сведоче о дипломатским, културним и војним везама двеју држава. Изложбену поставку прати и богато илустровани, двојезични каталог на српском и италијанском језику, aуторa др Мирославa Перишићa и Јелицe Рељић.

Након разгледања изложбе, амбасадор Горан Алексић, почасни конзул Лорета Бађо, саветник општине Вићенца Леонардо Ди Марцо, протојереј Далибор Ђукић и представници удружења Савеза Срба у Италији били су на заједничком ручку у просторијама Удружења Арзињано. У послеподневним сатима такође су сви посетили удружење Круна из Скиа, где је приређен пригодан програм поводом изложбе о бомбардовању После 20 година, а амбасадор и почасни конзул су такође су посетили и одељење српске допунске школе Свети Сава у том граду.

Изложба ће бити отворена до 19. априла 2019. (осим понедељка) од 15-18.30ч, на адреси: Palazzo Cordellina Cоntra’ Riale, 12 – Vicenza

Фотографије: Дарко Хаџић
Директан пренос целог догађаја новинара Александра Златковића можете видети на порталу Светионик Срби у Италији на овом линку: https://www.facebook.com/312917342145195/videos/376576756401084/

Чланак на РТС-у http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/3490318/izlozba-srbija-i-italija-primer-solidarnosti-1914-1918-u-vicenci.html

http://www.rtv.rs/sr_ci/kultura/srpska-izlozba-o-prvom-svetskom-ratu-u-vicenci_1009433.html

https://www.danas.rs/kultura/izlozba-arhiva-srbije-o-prvom-svetskom-ratu-otvorena-u-palati-kordelina-u-vicenci/

Original Article