Izložba Milije Belića

Izložba zastupa estetski trend pod nazivom "Art Construit", poznatiji u internacionalnim okvirima kao "Art Concret", pokret koji se u poslednje vreme nameće kao jedan od dominantnih pravaca savremene umetnosti.

"U pitanju su nefigurativni radovi, apstraktne slike i skulpture čija realnost leži u prisustvu oblika i boja koji su sami po sebi sadržaj ovih radova – stvarnost koja se iscrpljuje upravo u suptilnim i rigoroznim odnosima između oblika, boja i prostora", kaže se u najavi izložbe.

Svako delo predstavlja fenomenološko iskustvo vizuelne percepcije i receptivnih kvaliteta samog gledaoca u odnosu na plastički jezik oblika, boja i struktura. Izložba je na izvestan način eho velike retrospektivne izložbe posvećene Františeku Kupki, češkom umetniku i jednom od pionira apstraktne umetnosti, koja se trenutno održava u pariskom Grand Palais– u.

Milija Belić, diplomirao je slikarstvo na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, a doktorirao umetnost i nauke o umetnosti na pariskoj Sorboni. Ovom izložbom potvrđuje svoju međunarodnu reputaciju sticanu poslednjih decenija na svim meridijanima.

Izložba se održava se od 09. do 31. jula i okupiće, pored Milije Belića, još šest internacionalnih umetnika.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.