Izbori u BiH: Dodikova SNSD pobedila u RS, neizvesno u Srebrenici

23.45 – Najveće razočaranje biće ako Bošnjaci izgube Srebrenicu, rekao je lider SDA Bakir Izetbegović.

22.50 – Aktuelni načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da je zabrinut za budućnost Bošnjaka u Srebrenici i da “strahuje” od pobede srpskog kandidata.

22.30 – Slavlje u Banjaluci. Milorad Dodik poručio da je SNSD ostvario ubedljivu i veličanstvenu pobedu na lokalnim izborima u RS. Lider opozicione SDS Mladen Bosić kaže da će ta stranka utvrditi odgovornost za loš rezultat, počevši od njega.

22.05 – Kandidat Laburističke stranke (LS) Fikret Abdić na pragu pobede za načelnika Opštine Velike Kladuše, tvrde iz te stranke. Od devet opština Kantona Sarajevo SDA-SBB vodi u osam opština, pokazuju podaci stranačkog izbornog štaba.

21.45 – Glasalo 1.723.140, odnosno 53,88 odsto birača s pravom glasa, saopštila je Centralna izborna komisija BiH.

21.20 – U Banjaluci vodi dosadašnji gradonačelnik, kandidat SNSD-a Igor Radojičić.

21.05 – Mladen Grujičić proglasio pobedu u Srebrenici. 

Na izborima u Banjaluci, prema podacima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od 80.798 prebrojanih glasova, njihov kandidat za gradonačelnika Igor Radojičić dobio je 47.727 glas. Prema tim podacima, kandidat Saveza za promene (SZP) Dragan Čavić dobio je 33.071 glas. Čavić je priznao poraz i Radojičiću čestitao izbornu pobedu.

Kandidat za načelnika Srebrenice, koji ima podršku svih srpskih stranaka, Mladen Grujičić, proglasio je pobedu, zahvalio biračima i najavio bolje dane i preokret za bolju budućnost ove opštine.

Grujičić je dobio 4.351 glas, što je 2.441 glas više od bošnjačkog kandidata za načelnika Ćamila Durakovića koji je osvojio 1.910 glasova, saopštio je preliminarne rezultate izbora za načelnika ove opštine predsednik Opštinske izborne komisije Nermin Alivuković.

Duraković je izjavio da oko 3.300 birača glasa putem pošte i u odsustvu za Srebrenicu i da se nada da će to presuditi kao i pre četiri godine, jer je ovo, kako je ocenio “tesan rezultat”.

U Trebinju izbornu pobedu za gradonačelnika proglasio je kandidat SNSD-a Luka Petrović koji je rekao da je do sada u ovom gradu prebrojano 19.630 glasova, i da je razlika između njega i kandidata SZP Slavka Vučurevića 2.800 glasova  

Kandidat SNSD-a odnosi pobedu i u Zvorniku.

Kandidat za gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) vodi sa 18.180 glasova u odnosu na svog protivnika Dušana Berića iz Srpske demokratske stranke (SDS) koji ima 11.268 glasova.

Prema podacima Gradske izborne komisije Doboj, nakon prebrojanih 100 odsto glasova, novi-stari gradonačelnik je Obren Petrović iz SDS-a, koji je dobio 19.674 glasa, dok je njegov protivkandidat ispred SNSD-a, DNS-a i SP-a, Milorad Živković dobio 15.008 glasova.

Kandidat za načelnika opštine Višegrad Mladen Đurević iz SNSD-a proglasio je pobedu u trci za načelnika ove opštine.

Kandidat koalicije “Bijeljina pobeđuje” za gradonačelnika Bijeljine Zlatko Maksimović vodi sa oko 800 glasova razlike, izjavio je predsednik Pokreta “Uspešna Srpska” Srđan Mijatović. Dodao je da su ovo podaci uglavnom iz seoskih sredina, a da još ubedljiviju pobedu očekuju sa biračkih mesta u urbanom delu grada.

Međutim, pobedu u Bijeljini je proglasio i Mićo Mićić iz Saveza za promene.

“Imam više od 700 glasova u odnosu na protivkandidata”, rekao je Mićić, koji je i aktuelni gradonačelnik Bijeljine.

SDA izgubila više od 16 opština

Stranka demokratske akcije na današnjim lokalnim izborima osvojila je 16 do 18 opština i gradova manje u odnosu na izbore održane pre četiri godine.

SDA, koja je na izborima bila u koaliciji sa Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, od većih gradova je izgubila Zenicu, Bihać, Tuzlu, Ključ, Kladušu, Bužim, Lukavac, Gradačac, Visoko, Maglaj, Vareš…

Podaci izbornog štaba te stranke pokazuju da od devet opština Kantona Sarajevo SDA-SBB vodi u osam opština.

Pobedu za načelnika Velike Kladuše odneo je Fikret Abdić, predratni privrednik i političar koji je bio osuđen za ratne zločine.

HDZ BiH je saopštio da je ta stranka ostvarila pobedu u 18 opština, odnosno u Čapljini, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Ravnom, Tomislavgradu, Orašju, Vitezu, Čitluku, Ožaku, Livnu, Usori, Ljubuškom, Posušju, Grudama, Neumu, Varešu, Kreševu i Žepču.

Iz HDZ-a su naveli da očekuju pobedu i u Stocu, mada su izbori u tom gradu prekinuti zbog napada jednog bošnjačkog političara na članove Opštinske izborne komisije.

Glasalo 53,8 odsto birača 

Građani Bosne i Hercegovine birali su lokalnu vlast za naredne četiri godine. Biralo se 10 gradonačelnika i 131 načelnik opštine. Od toga, četiri gradonačelnika u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj.

Osim toga, građani su birali i ukupno 3.136 odbornika za 74 opštinska veća u Federaciji BiH i 57 skupština opština u Republici Srpskoj.

Centralna izborna komisija BiH saopštila je da je glasalo 1.723.140, odnosno 53,88 odsto birača s pravom glasa.

U Federaciji BiH je na izbore izašlo 974.190 birača, odnosno 50,61 posto, u Republici Srpskoj 707.711 odnosno 59,49 odsto, dok je u Brčko Distriktu glasalo 41.239 građana odnosno 49,15 odsto. 

Prema rezultatima gradskih i opštinskih izbornih komisija do 19 časova u Bijeljini izašlo je 60.71 odsto birača, u Prijedoru 46.46 odsto, u Trebinju 66.91 odsto, a u Višegradu 65,68 odsto.

U Ambasadi BiH u Beogradu glasalo je 35.00 odsto birača.  

Izborni dan obilovao je nepravilnostima – biračka mesta nisu bila otvorena na vreme, a iako je na snazi bila izborna tišina do zatvaranja birališta, ona je više puta prekršena. 

Najvećih problema bilo je u Stocu, gde je kandidat za načelnika opštine fizički napao članove izborne komisije.

Tri miliona i 263.906 birača, koliko ih je ukupno uvedeno u birački spisak, moglo je da glasa na oko 5.500 biračkih mesta.

Po jedno biračko mesto je bilo otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu i Ambasadi BiH u Beogradu. 

Regularnost izbora nadgledalo je oko 70.000 stranačkih, nevladinih i zvaničnih posmatrača. 

Izbori u BiH koštali su osam miliona konvertibilnih maraka, odnosno četiri miliona evra.

Ni ove godine nije bilo izbora u Mostaru, jer nije sprovedena odluka Ustavnog suda BiH, niti izmenjen Statut Gradskog veća.