Izbacite iz glave srpsku manjinu

Episkop raško-prizrenski Artemije, u oštrom razgovoru sa Kajem Vitrupom, šefom Unmik policije i Šeremetom Ahmetijem, šefom Kosovske policijske službe, koji su došli u Gračanicu da mu čestitaju Božić – ukazao je na niz propusta iz nadležnosti svojih sagovornika i na varljivost statističkih podataka, koje su gosti izneli u nastojanju da vladiku uvere da je bezbednosna situacija za Srbe poboljšana, da KPS ulaže napore da se stanje normalizuje i da treba očekivati dalji napredak, saopšteno je iz kancelarije raško-prizrenske.

Unmik pravda zločine

Na Vitrupove reči da je olovni krov sa crkve Bogorodice LJeviške ukralo troje dece od 12 do 16 godina starosti, kao i da je motiv bio ekonomski, a ne verski i etnički, jer je olovo preprodato u Albaniju, reakcija vladike Artemija je bila neposredna: – Nemojte nam više pričati da se radi isključivo o ekonomskom motivu, a da nisu prisutni verski ili etnički povodi. Dosta nam je takvih bajki. Mi očekujemo da vi Bogorodicu LJevišku zaštitite, kao što je trebalo da to učinite pre ove krađe i pre 17. marta 2004. godine. To što vi činite je pokušaj pravdanja zločina – rekao je vladika.

– Dokle god je dve trećine mog naroda u progonstvu, i dok se ne stvore uslovi za njihov povratak, ne može biti reči o napretku. Osim toga, statistički podaci su varljivi i nepouzdani, jer iako pokazuju izvesno poboljšanje, mi na terenu to ne osećamo. Situacija je i dalje loša, napadi na Srbe su česti, a počinioci zločina ostaju van domašaja pravde – rekao je vladika Artemije.

Na Ahmetijevu želju da se episkop vrati u svoje istorijsko sedište u Prizren vladika je odgovorio da će povratak biti moguć kad se stvore uslovi za povratak prognanih i da bez Srba u Prizrenu njegov boravak nema smisla.
Artemije se usprotivio i Vitrupovoj izjavi da su Srbi manjina, rekavši da “Srbi na Kosovu i Metohiji nisu i ne mogu biti manjina”. – Kosovo i Metohija je deo države Srbije i zato je nedopustivo govoriti da su Srbi manjina u svojoj državi. Molim vas da iz svog rečnika i iz svoje glave izbrišete pojam da su Srbi manjina na Kosovu i Metohiji – bio je odlučan vladika Artemije.

Episkop je takođe oštro odreagovao na Ahmetijevo pominjanje termina “građani Kosova”, rekavši: – O kakvim građanima Kosova Vi govorite? Ne prejudicirate li na taj način status Kosova i Metohije, koji tek treba da bude tema budućih pregovora? Mi živimo u državi Srbiji, i na Kosovu i Metohiji žive građani Srbije, kao što i u Šumadiji i u Vojvodini žive građani Srbije. Kosovo i Metohija su još uvek deo države Srbije, i na tom delu teritorije žive građani Srbije. Pojam “građani Kosova” je nepostojeći, jer i vi ste građanin Srbije.

Vladika se kritički osvrnuo i na efikasnost rada Unmik policije i KPS-a, iznoseći podatke da većina etnički i verski motivisanih zločina prema Srbima i njihovoj imovini od 1999. godine nije rasvetljena, navodeći, između ostalog, primer krađe olovnog krova sa Bogorodice LJeviške, kao i da se počinioci slobodno šetaju Kosovom, što predstavlja opasnost i prepreku za bezbedno kretanje Srba, stoji u saopštenju.