Iz Amerike za Roždestvo Hristovo

Zahvaljujući novčanim prilozima vernika i drugih dobrotvora koji žive i rade u čikagu, zastali radovi na izgradnji Hrama Hristovog roždestva u Mojkovcu biće nastavljenih ovih dana.

Mojkovčani Tomislav Jeknić i čedo Žurić koji su, sa još dvojicom naših ljudi, dobili blagoslov za prikupljanje pomoći od episkopa Američko-kanadske mitropolije i novogračaničke gospodina Longina, predali su odboru za izgradnju hrama ček na iznos od 34.000 dolara. Ovu dobrotvornu akciju pokrenula je molba budimljansko-nikšićkog episkopa, gospodina Joanikija.

– I u Americi standard postepeno pada, ali se naši ljudi uvek odazovu na poziv za pomoć, posebno kada se radi o obnovi starih ili izgradnji novih verskih hramova, kakav je slučaj u našem Mojkovcu – kaže Tomislav Jeknić koji će ovaj mesec provesti sa svojom rodbinom u rodnom Lepencu.

On objašnjava da će prikupljanje pomoći u čikagu biti nastavljeno ubuduće, sve dok se ne završi ovaj sveti objekat, pokazujući nam spisak priložnika, među kojima ima i stranaca. Kako je utvrđeno odlukom Odbora za izgradnju hrama, svima će biti dodeljene specijalno urađene zahvalnice.

Podsećamo da je izgradnja hrama u Mojkovcu, koji je istovremeno posvećen junacima slavne Mojkovačke bitke iz 1916. godine, počela pre nekoliko godina po projektu zavičajca Vlada-Zoga Radojevića koji živi u Kruševcu. Uz letos osveštanu obnovljenu crkvu Svete trojice u Prošćenju, on za sada predstavlja jedini verski objekat na desnoj strani Tare u mojkovačkoj opštini.