Italija uvela drastične mere usled zagađenja vazduha

Više od 10 gradova širom Italije uvelo je ograničenja u saobraćaju, sa namerom da se izbore sa velikim zagađenjem vazduha, izazvanim emisijom štetnih gasova.

Duži period sunčanog vremena sa malo kiše i vetra dovelo je do povećanog zagađenja vazduha širom zemlje i pokrenulo alarme za smog u više od 60 opština.

Zvaničnici Turina, gde se nalazi i fabrika automobila Fiat, uveli su zabranu svim vozilima napravljenim pre 2013. godine, a pridružilo im se još 11 opština u obližnjem regionu Piedmont.

Gradovi u Lombardiji, uključujući i Milan, najavili su slična ograničenja, ali su privremeno odložili njihovo uvođenje, jer bi pojačana upotreba javnog prevoza izazvala ozbiljne probleme lokalcima.

– Milan je okružen planinama, zato kada su vremenski uslovi ovakvi, da nema vetra, vazduh se povlači u sredinu doline. A sistemi grejanja i izduvni gasovi iz automobila stvaraju ovaj balon smoga – rekao je inženjer Renato Grampa, objašnjavajući uzroke problema.

Firenca i još sedam gradova u Toskani zabranili su upravljanje vozilima koja izazivaju veliko zagađenje narednih nedelja.

Indeks kvaliteta vazduha pokazao je da je Italija jedna od najzagađenijih država u zapadnoj Evropi ovih dana.

Podsetićemo, zagađenje vazduha u Srbiji poslednjih nedelja takođe je na zabrinjavajuće visokom nivou, ali još uvek nema sličnog odgovora da se nađe potencijalno rešenje.

Vidi i: Sidnejska opera osvetljena u čast vatrogasaca koji spasavaju Australiju

Autor: Original
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajedniceOriginal Article