Istorija srpskog doseljeništva

Posle nekoliko promocija u otadžbini i Australiji, u crkvenoj sali sidnejske Lazarice održan je još jedan susret autora knjige „U službi Bogu i rodu“ protojereja stavrofora Nikole-Hadži Bilića iz Sidneja sa ljubiteljima lepe pisane reči. Promociji je prethodila večernja služba sa čitanjem Akatista i pričešćem vernika koje je obavio starešina crkve Svetog kneza Lazara, otac Miodrag Perić, a njemu se kasnije u ispovedenju vernika pridružio i otac Nikola.

Zatim su svi prisutni prešli u obližnju salu, gde im se obratio domaćin prota Miodrag rekavši da je otac Nikola ovde redovno služio i da je pravo zadovoljstvo što je opet u Lazarici, ovog puta kao pisac jedne vredne knjige koja od samog početka uživa veliko interesovanje kod čitalačke publike.

Zatim se publici obratio autor pomenute knjige otac Nikola, koji je između ostalog naglasio da je knjigu pisao dva puta. Prvi put radom, znojem i mukom na putovanjima, a drugi put perom. Pročitao je posvetu koju je napisao na knjizi i posvetio popadiji Dragici, koja ga je pomagala, slala na razne strane i dočekivala u porodičnom gnezdu.

Podrobno je govorio o radu na svim misionarskim područjima koja je osnovao. Pet ih je na broju: Gold Koust – Uspenije presvete Bogorodice, Banja Mori – Svetog Simeona Bogoprimca, Kerns – Svetog proroka Ilije, Darvin – Svetoga Save i Lajtning Ridž – Svetoga Georgija.

Pošto je iz svoje knjige pročitao nekoliko interesantnih podataka iz crkvenog i društvenog života naše Crkve i useljenika na tlu Australije, otac Nikola se zahvalio svima koji su došli na promociju. Među prisutnima bila je Milka Milićević, autorka par knjiga za decu, Đorđo Šuvajlo, autor potresne knjige o srpskim logorašima u muslimanskim zatvorima tokom nedavnog nesrećnog rata na prostorima bivše zajedničke države, kao i pesnikinja Teodora-Toda Matić, autor mnogobrojnih knjiga, koja je napisala lep prikaz o knjizi oca Nikole.

„Naši ljudi u iseljeništvu i otadžbini koji nisu još uvek upoznati sa australijskim životom, sada imaju priliku da upoznaju dolazak naših emigranata još od ranih pedesetih godina, a i njihov život, kad pročitaju ovu knjigu, jer je autor sve to slikovito opisao, tako da će njegova dela ostati večna, a i sutra za mlađe naraštaje i generacije.

Životni putevi oca Nikole Bilića bili su trnoviti, a u isto vreme i zanimljivi. Radio je sve to pametno i spretno onako kako je ga je gospod Bog učio i vodio kroz život. Doživljavao je i lepe i teške trenutke, a i uspehe i padove, ali nije pokleknuo, tako da je na svakom polju doživeo plodne uspehe i u svim poslovima video je srećan kraj, jer je umeo da sam svoj rad obogati i kroz pesme i dozu humora, tako da je to što više bilo primamljivo našem narodu, a i čitaocu.

Celina knjige „U službi Bogu i rodu“ autora oca Nikole Bilića više je biografskog karaktera, ali tu su uneti i svi podaci uspeha i padova kojih se autor seća. Između korica ove bogate i poučne knjige je ceo istorijat našeg srpskog doseljeništva u Australiji, istorijski opis koji i te kako ima svoju neizmernu vrednost, širinu“ – napisala je Toda Matić.

Pri kraju promocije otac Nikola je odgovarao na mnogobrojna pitanja iz publike, a završilo se bogatom posnom večerom koju su pripremile sestre iz Kola srpskih sestara i Ljubo Bogićević sa saradnicima.

Stari poznanici

Otac Nikola se ovom prilikom u Lazarici posebno obradovao Miloradu i njegovoj supruzi Desi koji su u Darvinu godinama predano radili u crkvi, doktoru Stanku, Dragani Milovanović, dirigentu hora Lazarice, Milanu i Nataliji Ljubičić, itd.

Sav prihod Srbima s KiM

Od 1.500 primeraka knjige „U službi Bogu i rodu“ oca Nikole Bilića, ostalo je samo par, a njena cena bila je dobrovoljni prilog za Srbe na Kosovu i Metohiji, što je još jedna potvrda veličine i humanosti njenog autora.

Чланак Istorija srpskog doseljeništva се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)