Istorija se ne sme negirati

Posle polaganja venaca na Memorijal Holokausta u Njujorku, u hotelu Pensilvanija, na konferenciji su govorili preživeli logoraši, članovi njihovih porodica, a istaknuti istoričari, predstavljali su istraživačke radove o zločinima i žrtvama Jasenovca.

„Ovo je borba za pravdu i istinu, naš dug pred hiljadama i milionima žrtava holokausta, koje su mučene i ubijene u nacističkim logorima i u Jasenovcu. Ta borba je danas još važnija, jer su snažni pokušaji da se negira i drugačije prikaže ono što se događalo. Zato je na nama kao istoričarima, obaveza da dokumentujemo zločine, jer ako ostavimo praznine, popuniće je zlonamerni, a to ne sme da se desi”, kaže Gideon Greif, izraelski istoričar Holokausta.

Okupljanje je bila prilika da se sastanu rodbina logoraša Jasenovca i drugih žrtava ustaških zločina, uključujući i predstavnika ugledne jevrejske porodice koje je bilo najmlađe dete koje je preživelo ustaške logore.

„Ima mnogo poricanja onoga što se desilo, i to je jedan od razloga što sam smatrao da moram da budem prisutan, jer nas poricanje nikuda ne vodi. Ako negiramo istoriju, sigurno ćemo ponoviti greške. Na žalost, vidim da danas u svetu ima mnogo holokausta o kojima niko ne govori, u Ruandi, na Haitiju i na Kosovu. Mi koji smo prošli kroz holokaust imamo obavezu da o tome govorimo, a to jesu holokausti, ratovi za istrebljenje čitavih naroda”, kaže David Alkalaj, najmlađi preživeli iz ustaškog Holokausta. 

Predstavnici Republike Srpske rekli su da lekcije istorije nisu naučene i da se posle novih ratova žrtve često razdvajaju po nacionalnosti i jedne poštuju više od drugih.

„Imamo priliku da ovako značajnom skupu, uglednim ljudima iz oblasti istorije, sociologije i medija ukažemo da su i Srbi bile žrtve u ratu”, kaže Milorad Kojić iz vlade Republike Srpske.

Pored osnivača Instituta za Jasenovac profesora Berija Letučija, konferenciju su podržali Ministrastva pravde i spoljnih poslova Republike Srbije.