Istinom optužuju svedoci apokalipse

Više od stotinu eminentnih autora je svojim tekstovima ispisalo jedinstvenu knjigu – „78 Dana Apokalipse – Istina optužuje", kakva do sada nije priređena, iako su neki od njih autori posebnih knjiga na tu temu, a ova knjiga će svakako ostati zapis za istoriju, kao dokument za večno sećanje na tragediju koja se dogodila srpskom narodu, saznajemo od izdavača.

Štivo je ispisano jednostavnim, svakom razumljivim jezikom. To je utoliko vrednije, jer se među njima nalaze eksperti – naučnici, profesori, generali, čije tekstove obično prate fusnote i dopunska objašnjenja razumljiva uglavnom ljudima iz njihove struke. Naravno među, autorima su bili i veoma nadareni – onima koji se pisanom rečju profesionalno bave, poput Nobelovca Petera Handkea, najviših oficira NATO snaga i naših generala ili istaknutih novinara koji su izveštavali o tragediji koja se dogodila. Zapaženo mesto u knjizi imaju i ispovesti onih koji su izgubili najbliže ili učesnika – svedoka tragičnih događaja.

Autori knjige su, poneseni stavom države koja je bombardovanje naše zemlje nazvala po prvi put NATO agresijom i koja je započela obeležavanje sećanja na tragediju i žrtve agresije, činjenicama ukazali da je izvršen zločin bez presedana. Zančajno je što je u uvodu knjige iznet i stav prvog čoveka naše države Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, koji je sigurno i najzaslužniji što je država zauzela ispravan stav prema NATO bombardovanju naše zemlje i koji je napad nazvao pravim imenom – agresija. Tu je i reč Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja i prvog potpredsednika Vlade Srbije g. Ivice Dačića, koji je objasnio ono što već sada mnogi znaju, da je objašnjenje za izvršenu agresiju otimanje dela teritorije Srbije – naše pokrajine Kosova i Metohije, što potvrđuju i stalni pritisci na našu zemlju u cilju priznavanja nove države, koja je deo teritorije Republike Srbije i što predstavlja svojevrstan presedan.

Posledice od dejstva natovskih bombi i municije sa osiromašenim uranijumom praktično su nemerljive jer su vremenski neograničene. Suočavamo se sa ekološkom i zdravstvenom katastrofom koja je neizbrisiva mrlja na savesti sadašnje zapadne civilizacije. Danas svake godine umire više ljudi od kancera, nego od bombi za 78 dana neviđene agresije Zato će broj žrtava NATO agresije sa protokom vremena biti neuporedivo veći od broja stradalih tokom direktnog bombardovanja.

Posebno je značajno englesko izdanje te knjige, koje se priprema i koje će biti podeljeno širom sveta – predsednicima država, istaknutim javnim ličnostima, bibliotekama, medijima, sve sa ciljem da se ukaže na tragediju koja se dogodila srpskom narodu, kako se ne bi nikada više ponovila, na nekom drugom mestu, nekom drugom narodu.

Zbog svega pomenutog i još mnogo više onoga što knjiga sadrži, vredi je pročitati. To je knjiga za svaku porodicu, važna kako za naš narod, tako i za svet.

Autori su želeli da svetu predoče neporecivo svedočanstvo o tome koje i kakve je vrednosti Srbija branila i brani, po koju cenu, i zarad kojih uzvišenih civilizacijskih vrednosti. Kako je cilj isceniranog sukoba bio otimanje dela teritorija Srbije – Kosova i Metohija, mnogi kompetentni autori upravo na to ukazuju i pokušavaju da objasne zašto zvaničnici srpske države traže razumevanje međunarodne zajednice za svoju teritoriju i zaštitu interesa svog naroda koji i dalje živi na tom prostoru.

Knjiga znači nije samo osvrt na tragediju koja nam se dogodila i koja traje, nego i polazište za budućnost i rešavanje pitanja Kosova i Metohije. Autori ove knjige znaju da će se odgovorni za stradanje jednog naroda prepoznati za ono što su učinili. Ne očekuju da će za to odgovarati. Nadaju se da će dati mali doprinos da oni koji imaju takvu moć da izdaju naredbe za tako strašne odluke da će se ipak zamisliti, pre nego što se za to i odluče. Posledice su nemerljive. Knjiga nosi važnu poruku: Osiromašeni uranijum treba zabraniti, jer je opasniji od atomske bombe, ono što se dogodilo srpskom narodu ne bi smelo da se ponovi bilo gde i bilo kome u svetu.

Original Article