Ispunjeni hramovi u susret Vaskrsu

ispunjeni-hramovi-u-susret-vaskrsu

Facebook/Mitropolija ANZ

Veliki broj dece i mladih dočekao je vladiku

Krajem protekle sedmice, šeste tokom vaskršnjeg posta, vernici Srpske pravoslavne crkve širom Australije u velikom broju i svečano su proslavili praznike koji prethode Vaskrsu.

Prošlog petka obeležene su Blagovesti, koje su uvek 7. aprila, devet meseci pre Božića, kao sećanje na “blagu vest”, kada je arhanđel Gavrilo objavio Bogorodici da je Duh Sveti odabrao nju da bude majka Isusa Hrista.

Vernici u crkvi Svetog Save u Adelajdu tokom liturgije koju je služio episkop Siluan

Dan posle Blagovesti, Crkva slavi Svetog arhangela Gavrila, a taj praznik se ove godine poklopio sa jednim od najlepših praznika – Lazarevom subotom, koja je u narodu poznata kao Vrbica.

Članice Kola srpskih sestara su pripremile ručak na Cveti

Smatra se da je tog dana Isus vaskrsao Lazara iz groba, koji je već četiri dana bio mrtav. Lazareva subota dan je dečje radosti i krsna slava mnogih porodica, s obavezno posnom hranom.

U nedelju, 9. aprila, proslavljene su Cveti, uspomena na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, odnosno poslednju nedelju pred početak njegovih stradanja, smrt i vaskrsenje. Cveti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima, a to se dalo videti posle bogosluženja u svim našim svetinjama na Petom kontinentu.

Hram u Liverpulu prepun vernika

Najsvečanije bilo je u Adelajdu, gde je tokom vikenda u kanonskoj poseti boravio episkop australijsko-novozelandski Siluan. Veliki broj vernika dočekao je vladiku ispred crkve Svetog Save u Vudvil parku i u subotu i u nedelju, pošto je na oba praznika episkop načalstvovao liturgijom.

Pričešće najmlađih na Cveti

“Na Lazarevu subotu uveče, episkopa su pred hramom svečano dočekali sveštenici i verni narod, a među prisutnima se naročito isticao veliki broj dece. Nakon osveštanja vrbovih grančica, vernici su zajedno sa episkopom i sveštenstvom učinili litijski hod oko hrama, pevajući tropar“, objavljeno je na stranici Mitropolije.

Posluženje u crkvenom domu

Narednog dana, u Cvetnu nedelju, episkop je ponovo svečano dočekan uz radost prisutnog naroda. Služio je liturgiju uz sasluženje starešine crkve, protojereja Strahinje Janjića, te protođakona Petra Mrakića i đakona Mišela Miočinovića, uz prisluživanje ipođakona Slobodana Ikića i novopostriženog čteca, mladog Radovana Milutinovića.

Radost na praznik Vrbicu

Ispunjeni su bili i drugi hramovi širom Australije – od Sidneja, preko Melburna, do Kanbere, Brizbejna i Perta.

Slobodan Musić je čitao apostole

U crkvi Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Liverpulu je na oba praznika bio veliki broj dece i mladih, naročito na dan njihove radosti – Vrbicu.

Prota Aleksandar Milutinović deli deci zvončiće

Liturgiju na Cveti je služio prota Aleksandar Milutinović, apostole je čitao Slobodan Musić, a odgovarao crkveni hor kojeg predvodi ipođakon Nikola Zbiljić. Blizu stotinu vernika se pričestilo, uključujući decu i mlade.

Članice kola srpskih sestara crkve u Liverpulu kao i obično su pripremile posnu hranu za sve one koji su se posle liturgije okupili u crkvenom domu.

Raspored bogosluženja

Objavljen je i raspopred bogosluženja u crkvi Svetog Luke tokom predstojećeg vaskršnjeg vikenda:

Veliki četvrtak – u 9.30 ujutro i 18.00 časova;

Veliki petak – liturgija od 18.00 časova;

Velika subota – u 9.30 ujutro i ponoćna liturgija;

Nedelja, 16. april – Vaskrs – bogosluženje od 10.00 ujutro;

Ponedeljak, 17. april – Drugi dan Vaskrsa – u 9.30 ujutro.

Vladika uručio gramate

Episkop Siluan je prilikom posete Adelajdu uručio i tri arhijerejske gramate. Nagrađeni su Milivoje Višić, crkvenjak pri ovom svetom hramu, kao i braća Sladomir i Dragomir Lalušić.

Nakon dodele gramata, vladika se posebno zahvalio svima koji doprinose da hram i parohija u Vudvil Parku napreduju, a posebno je istakao Kolo srpskih sestara “Sveta Jelena Anžujska“, čije članice godinama vredno i predano rade za dobrobit crkvene zajednice.

Episkop se zahvalio i dečijem horu, koji je pojanjem propratio oba bogosluženja. Ovaj tridesetočlani hor potpomognut je i sa nekoliko starijih članova, a pod vođstvom protinice Danijele Janjić postoji već nekoliko godina i učestvuje u svim bogosluženjima u hramu.

Milomir Anđelković sa kćerkom Natalijom i unukom Melanijom

Radost u domu Anđelkovića

Naš poznati društveni i politički radnik Milomir Anđelković došao je na praznik Cveti u liverpulsku crkvu sa kćerkom Natalijom i unukom Melanijom, starom samo 40 dana.

To je za Melaniju bio prvi ulazak u hram, što je donelo veliku radost porodici Milomira Anđelkovića. Neka je sa srećom!

Detaljnije