Interesovanje za ulaganja u Srbiju

Poznati srpski biznismeni koji žive i rade u Kanadi: Mile Maric, Zoran Curcic, Radoslav Veljovic, Petar đuric, Branko DŽeletovic, Majk Milicevic i Aleksa Babic, kao i DŽon Evans, koji je makedonskog porekla, stigli su u cetvrtak, u pratnji Ivane đordevic iz torontskih „Nezavisnih novina“, u Jugoslaviju.
S njima je, takode poznati poslovni covek, Miša Jakšic iz Cikaga.
Oni ovih dana borave u otadžbini i obilaze Srbiju kako bi, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ambasadom Kanade u Beogradu, ispitali mogucnosti vecih investiranja i na licu mesta se uverili u stanje privrednih subjekata u koje su zainteresovani da ulože kapital. U istom cilju posetice i Crnu Goru.

Evans hoce fabriku sokova

Oduševljen ukusom sokova PIK „Takovo“ iz Gornjeg Milanovca, DŽon Evans, se raspitivao se gde može da ih kupi. Jedan od domacina, misleci da on želi da, na povratku u Kanadu, ponese odredenu kolicinu sokova u brik pakovanju, uputio ga je na prvu samouslugu. Evans je, medutim, rekao: „Ali, ja želim da kupim tu fabriku“.

U petak uvece, gosti iz Kanade bili su specijalni gosti na svecanoj veceri u Skadarliji, koju je Ministarstvo inostranih poslova Jugoslavije organizovalo u restoranu „Tri šešira“ za clanove Saveta dijaspore, novoosnovanog državnog savetodavnog tela Vlade SRJ. Danas ce ih u zvanicnu posetu primiti Milan Kljajevic, pomocnik jugoslovenskog ministra inostranih poslova SRJ za konzularne poslove i dijasporu.
Ovu visoku delegaciju iz našeg americko-kanadskog rasejanja primice potom Dušan Vidakovic, predsednik Kompanije „Nidda Verlag“ iz Nemacke, izdavaca najtiražnijeg lista srpske dijaspore „Vesti“. Razgovor sa Dušanom Vidakovicem, koji je u Savetu dijaspore izabran za predsednika Komisije za privredno-poslovnu saradnju SRJ sa dijasporom, vodice se u beogradskom dopisništvu „Vesti“.
Uvaženi gosti iz SAD i Kanade ucestvovali su u subotu uvece na dobrotvornom balu koji je u beogradskom hotelu „Interkontinental“ organizovala Andela Bogdan, ambasador Kanade u SRJ. Sav prihod sa ove svecanosti namenjen je Ginekološko-akušerskoj klinici u Beogradu za nabavku uredaja za lecenje prevremeno rodene dece.
Prethodno ih je, istoga dana, primio i prestolonasledenik Aleksandar Karadordevic u Kraljevskom dvoru na beogradskom Dedinju, gde im je bio organizovan i svecani koktel dobrodošlice.