Intenzivna nega pred kolapsom

Zvanično je popunjenost kapaciteta intenzivne nege u Austriji na 50 odsto, ali ti brojevi ne odgovaraju istini, tvrdi predsednik Društva anesteziologa, lekara reanimacione i intenzivne medicine Austrije Valter Hazibeder. On je, u intervjuu televiziji Puls 24, objasnio je da je u normalnim uslovima popunjenost jedinica intenzivne nege između 70, a najčešće i 80 i 90 odsto.

– To su pacijenti koji moraju biti na intenzivnoj nezi zbog drugih oboljenja. A sada odjednom imamo novu bolest, koja prvo zahteva duže ležanje i negu, i tvrdi se da je 50 odsto kreveta na intenzivnoj nezi u jednoj pokrajini slobodno. To ne mogu da razumem – rekao je on.

Situacija je, prema njegovim rečima, posebno teška na istoku zemlje. Od pojave novih sojeva sve je više pacijenata koji direktno bivaju smešteni na intenzivnu negu, kaže Hazibeder. Jedina mogućnost da se situacija stavi pod kontrolu je vakcinacija većine stanovništva, objasnio je on.

Hazibeder je izrazio želju da se nadležnim lekarima omogući iznošenje informacija o situaciji:

– Trenutno stižu lažne vesti sa raznih mesta, a licima koja se brinu o pacijentima, koji se bore za njihov život, delimično su stavljene brnjice i trenutno nemaju pravo glasa.

Чланак Intenzivna nega pred kolapsom се појављује прво на Vesti online.

Original Article