Institut SCG u Briselu

Institut SCG u Briselu

Poslednji trenutak za brend Srbije

Znak Francuske su dobra vina, šampanjac i ljubav, znak Italije espreso i Mikelanđelo, znak Srbije su ratovi, Hag i Milošević, a znak Beograda bombe. Šta je prepoznatljivo kod Srba i Srbije pokazalo je istraživanje tima studenata na magistarskim studijama na fakultetu ESLSCA u Parizu. Naime, među ispitanicima bilo je čak 48 različitih nacionalnosti, zbog čega je ovo istraživanje, koje je uradio Institut SCG u Briselu, po našu zemlju bilo još poražavajuće.

– Od deset izveštaja u svetskim medijima osam je negativno, jedan neutralan i jedan pozitivan. Ovo je poslednji trenutak da se naša zemlja probudi i shvati da je neophodno rebrendiranje Srbije, odnosno popravljanje slike o našoj zemlji – objašnjava Borka Tomić, PR Instituta SCG u Briselu.

Ona je zajedno sa Zoranom đorđevićem, direktorom Instituta, upravo juče u prostorijama Ministarstva za dijasporu predstavila Institut SCG u Briselu.

– Beograd i Srbija imaju mnoge brendove koje mogu da pokažu svetu i po čemu bismo mogli da budemo prepoznatljivi. To su pre svega Beograd kao najbolja lokacija za investiranje u jugoistočnoj Evropi, „Exit“ i Guča, Kusturičina muzika, filmovi i njegov lik, hrana, u šta spadaju šljivovica, meso i voće, kolektivni sportovi, lepe žene i muškarci – navodi Branka Tomić.

Zoran đorđević na prezentaciji Instituta, koji je nastao pre devet meseci, najavio je da će u ovoj godini ciljevi Instituta biti rešavanje statusa Kosova i budućnosti državne zajednice, kao i da rade na daljem približavanju Srbije ka EU.

– Uz to, nastavićemo da lobiramo za pristupanje SCG beloj šengenskoj listi, uspostavljaćemo jače veze sa srpskom omladinom iz dijaspore, a radićemo i na promociji srpskih interesa – najavio je đorđević.

Branka Tomić kaže da su koraci Instituta SCG veliki imajući u vidu da zvaničnici SCG još nisu otvorili nijednu PR agenciju u Briselu, a da ih Hrvatska ima već četiri plus Turističku organizaciju.

– Iako nas samo nekoliko radi u ovom institutu, ne možete da zamislite koliko nam je drago kad nas u evropskim institucijama, kao što je Evropski parlament, koji se nalazi u blizini našeg instituta, prepoznaju i kažu da su čuli za naš institut. Da ne pričam o tome da nas je čak i sama hrvatska ambasada zvala i raspitivala se za našu nevladinu organizaciju. Bosanska ambasada nam je čak rekla: „Kamo sreće da i mi imamo jedan takav institut“ – kaže Tomićeva.