Ikone ukrasile Altšteten

U okviru Međureligijske nedelje dijaloga i akcije, IDA 2019, u Altštetenu, u kantonu St. Galen u istočnoj Švajcarskoj, više klubova različitih nacija na kreativan način je predstavilo religije kojima pripadaju, kako su ti klubovi integrisani i čime se njihovi članovi bave.

Pod brojnim šatorima predstavljene su svetske religije, prikazane kulture više naroda i njihova kulinarska raznolikost. Među učesnicima ove manifestacije bio je i Srpski kulturni klub „Sveti Sava“ iz Altštetena pod čijim šatorom su predstavljene srpske narodne nošnje, ikone i turistička mesta u Srbiji.

Manifestacija je trajala dva dana, a Ljubiša Mirić, potpredsednik SKK „Sveti Sava“, kaže da je prvog dana više od 300 učenika i nastavnika posetilo učesnike manifestacije IDA 2019.

– Imali su priliku da upoznaju više religijskih zajednica koje postoje u Altštetenu, kao što su: pravoslavna, koju smo mi predstavljali, katolička, protestantska, islamska, jevrejska, hinduistička i tamilska religija – navodi Mirić.

Grupe učenika išle su od od šatora do šatora, prisustvovale kratkom predavanju i upoznavanju sa drugim religijama. U našem šatoru o pravoslavnoj religiji učenicima je govorio sveštenik Brane Sarić iz St. Galena.

– Ove godine tema su bili praznici u pravoslavnoj crkvi s posebnim osvrtom na najveći praznik, Vaskrsenje Hristovo – Vaskrs. Objasnio sam deci da Vaskrs predstavlja ugaoni kamen u toku jedne crkvene godine i određuje i početak vaskršnjeg i apostolskog posta. Takođe sam im rekao da Vaskrs određuje i datum nekolicine praznika kao što su Vaznesenje koje je 40. dan po Vaskrsu i Duhova, koji su 50. dan po Vaskrsu i takođe se naziva i Pedesetnica. Učenici koji su imali priliku i da vide ikone na kojima su prikazani svi Gospodnji praznici – kaže sveštenik Brane Sarić.

Drugi dan manifestacije bio je posvećen kulturnom programu.

– Naši najmlađi folkloraši našeg KUD-a su ispred šatora igrali kolo, doduše, bez nošnji jer je bilo veoma loše vreme – navodi Mirić.

Porodica temelj vere

Lokalni radio iz Altštetena izveštavao je uživo o svim događajima na manifestaciji iz improvizovanog studija, a jedan od gostiju bio je i Ljubiša Mirić.

– Na pitanje kako mi pravoslavci živimo i poštujemo našu religiju odgovorio sam da nam je u životu najvažnija porodica koju pokušavamo da zadržimo na okupu i složno poštujemo našu religiju, kroz molitve kako u crkvi koja je vođa našeg duha, tako i u svojim molitvama u kući, gde se molimo za oproštaj grehova koje činimo i za zdravlje naših najmilijih – navodi Mirić.

On je odgovarajući na pitanja naveo i da se pravoslavna religija kod Srba razlikuje od većine ostalih hrišćanskih religija i po gregorijanskom kalendaru koji primenjuje.

Različiti pogledi na svet

Od 2005. godine, IDA, Međureligijska nedelja dijaloga i akcije održava se svake druge godine početkom septembra u celom kantonu St. Galen. Cilj manifestacije jeste da na što većem broju mesta ljudi mogu da stupe u kontakt s raznim religijama i različitim pogledima na svet. Takođe ovog septembra, verske zajednice su otvarale svoja vrata i olakšale međusobne susrete i razmene mišljenja.

Чланак Ikone ukrasile Altšteten се појављује прво на Vesti online.

Original Article