IGRE IZ SRPSKIH KRAJINA PREDSTAVLJENE U KANADI

IGRE IZ SRPSKIH KRAJINA PREDSTAVLJENE U KANADI

Krajiško veče u Hamiltonu

Škole srpskog folklora Sloga iz Stoni Krika pored Hamiltona u Kanadi organizovala je u subotu 15. Februara 2020. godine Krajiško veče. Više od 100 članova podjeljenih u pet ansambla od najmlađih do omladinaca prikazali su dio sačuvanog kulturnog nasleđa sa Korduna, Banije, Like, Dalmacije i Bosanske Krajine. Svu ljepotu narodnog blaga dočarali su igrom i pjesmom, ali i originalnim narodnim nošnjama iz tih krajeva, što je publika u prepunoj sali u Hamiltonu sa velikim oduševljenjen prihvatila i svaki nastup prekidala aplauzima.

Posebnost ovog događaja je i u tome što su roditelji djece folkloraša pripremali autohtona jela tih krajiških regija po receptima svojih baka. Krajiško veče je teško zamisiti bez krajiških pjesama za što su se probrinule pjevačke grupe Sinovi Korduna i Ćemer iz Toronta, kao i Mirko Petrinjac i orkestar Milivoja Dorontića.

Već sledećeg dana, u nedjelju 16. februara 2020. godine folkloraši Škole srpskog folklora Sloga učestvovali su na Festivalu nacija koji je u Hamiltonu održan pod sloganom “Zajedništvo kroz igru”.

Škola srpskog folklora u Hamiltonu osnovana je 2010. godine i pored organizovanja godišnjeg koncerta i krajiške večeri nastupaju na smotrama folklora i zabavama u Hamilotnu, Nijagari i drugim gradovima u Kanadi, a gostovali su i u Sjedinjenim Amaričkim Državama. Nardone nošnje ovom ansamblu pripremaju Mica Navala (baka dvoje igrača) i njena kćerka Đurđica Daić koja organizuje sve događaje na kojima Sloga učestvuje. Od osnivanja ove folklorne grupe u Stoni Kriku koregoraf je Ljubomir (Luka) Popović.

tekst I.Vijanović

Fotografije D. Petrović

Please follow and like us:


You might be interested in


Freska Beli Andjeo 3-min

BELI ANĐEO – FRESKA KOJOJ SE DIVI CEO SVET


Untitled design (5)

10 NAJVAŽNIJIH STVARI PRI KUPOVINI KUĆE ILI STANA U ILINOISU


Boginja Vesna (tempera na papiru_ 10 x 10 cm) Autor Nadica Janić-min

VESNA – BOGINJA PROLEĆA I MLADOSTI


Rod Blagojevich-min

ROD BLAGOJEVICH NA SLOBODI, VLADIKA LONGIN UPUTIO PISMO TRAMPU


Stefan Grill Chicago

STEFAN GRILL , PORODIČNI RESTORAN SA ODLIČNOM HRANOM


zastave-USA-and-SRB

DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE


Ljubostinja 1

MANASTIR LJUBOSTINJA ZADUŽBINA KNEGINJE MILICE


Cafe Beograd 2937 W Irving Park Rd Chicago, Illinois 60618

CAFE BEOGRAD, NEZAOBILAZNO MESTO U ČIKAGU

комплетан текст