Idete li na Serbian Book Club?

Idete li na Serbian Book Club?

Idete li na Serbian Book Club?

serbica-books

Foto: Violeta Dimitrijević

Ovogodišnja sezona Serbian Book Cluba, nastavak je sastanaka kluba čitalaca Srbika koji je počeo sa radom 5. marta 1999. godine. Na ideju o osnivanju kluba došli su Olga Marković i Radomir Baturan, a njihovoj ideji su se pridružili i drugi ljubitelji književnosti pa je klub brojao tridesetak aktivnih članova. Sastanci su se održavali u knjižari Srbika svakog prvog petka u mesecu i do 2016, održano je 150 sastanaka.

Nakon zatvaranja knjižare „Srbika“ i njenog prelaska na Internet, članovi kluba čitalaca su se jedno vreme okupljali u poslovnim prostorijama knjižare, a zatim u prostorijama Bloor/Gladstone Library. Od tog trenutka, počinju pregovori sa Toronto Public Library o formiranju Serbian Book Club-a. Zahvaljujući bibliotekarki, Zorani Basti, selektorki knjiga sa područja Balkana, u toj nameri se i uspelo i nastao je današnji Serbian Book Club. Program rada Serbian Book Club nalazi na zvaničnom programu Toronto Public Library koja osim što je domaćin mesečnih okupljanja, aktivno promoviše program i doprinosi njegovoj vidljivosti. Uz to, Toronto Public Library je preuzela obavezu da knjige koje Serbian Book Club obradi u okviru svog programa, nabavi na srpskom jeziku, jačajući na taj način svoj bibliotečki fond na srpskom jeziku.

toronto-public-library

Foto: facebook.com/torontopubliclibrary/

Tako je napor malog broja entuzijasta posvećenih ljubavi prema srpskom jeziku i književnosti, a sa željom da se srpski jezik čuje daleko od domovine, urodio plodom te se danas pripremamo za 4. Serbian Book Club. Događaj se održava svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu u Toronto Reference Library (III sprat, Discussion Room) i otvoren je za sve dobronamerne posetioce i učesnike.

Pročitajte još:

9 razloga da posetite Toronto Public Library čak i ako ne govorite srpski.

Podeli


prijavi se

Apr
05

Idete li na Serbian Book Club?

Četvrti po redu Serbian Book Club pod pokroviteljstvom Toronto Public Library, zakazan…

Apr
01

Dobitnici karata za koncert Sergeja Ćetkovića

Svima ostalima, više sreće u sledećoj nagradnoj igri

Mar
31

Treći Salon knjiga najavio “Bolje stoleće”​

Treći po redu „Salon knjiga u Torontu“ okupio trideset pet srpskih autora koji su…

Prethodni post

Original Article