I srpski đaci u Kabramati

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u otadžbini i širom sveta u sredu su slavili jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Vavedenje Presvete Bogorodice, kao uspomenu na dan kad je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji.

Svečano je bilo i u svim srpskim svetinjama u Australiji, a posebno u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u sidnejskom kvartu Kabramata, gde su svetu liturgiju služili protojereji stavrofori Vladislav Đorđević i Nikola Bilić, kao i đakon Miloš Raketić, sekretar Eparhije, dok su pevnicu držali otac Đuro, Darija i njen nadaleko poznati hor. Vavedenje se u narodu naziva i Sveta Prečista, smatra se posebno ženskim praznikom, pa otuda i veliki broj žena koje su toga dana ispunile hram u Kabramati.

Na kraju liturgije otac Nikola je u propovedi povezao tekst iz današnjeg pročitanog Apostola i Jevanđelja, uz objašnjenje delova hrama i čestitke praznika svim prisutnim vernicima.

Posebno treba istaći da je među vernicima bila i grupa učenika škole „St Euphemia College“ iz Benkstauna, đaci koji pohadaju nastavu srpskog jezika u ovom grčkom koledžu gde je srpski jezik deo redovnog programa. Oni su zajedno sa svojim učiteljicama prisustvovali liturgiji i susreli sa starešinom kabramatskog hrama, visokoprečasnim protojerejom stavroforom Đurom Đurđevićem, koji im je poklonio knjigu „Saborni hram Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati“. Treba posebno istači da su skoro svi ovi učenici od najranijeg uzrasta učili srpski jezik upravo u Srpskoj nedeljnoj školi „Vuk Karadžić“ pri ovoj našoj svetinji, a danas se sa lakoćom uključuju u nastavu srpskog jezika u višim razredima Srednje škole na St. Euphemia koledžu, inače jednoj od najboljih škola u oblasti Benkstaun.

St Euphemia College je ove godine prvi put obezbedio šest stipendija za učenike iz srpske zajednice svih uzrasta. Nastavnice su Valentina Radivojević i Brana Stanisavljević.
Evo i imena đaka koji su posetili kabramatsku crkvu i prisustvovali liturgiji. To su: Eva Drageljević, Tijana Ninković, David Stanisavljević, Jovana Malinić, Emilia Arčaba, Nikola Drča, Jovan Janković i Iliana Uzelac.

Da je prošle srede u Kabramati bilo zaista svečano, potvrdiće i priložene fotografije.

Adresa koledža

Treba i ovom prilikom naglasiti važnost učenja jezika od prvog razreda osnovne škole kako bi se očuvao srpski identitet na ovim prostorima.

Za zainteresovanu decu i roditelje evo adrese Grčkog koledža gde se nastava odvija i na srpskom jeziku: St Euphemia Greek Orthodox College, 202 Stacey St, Bankstown.

Чланак I srpski đaci u Kabramati се појављује прво на Vesti online.

Original Article