I roditelji učili o guslama

U okviru projekta Čuvari srpske tradicije pri dopunskoj nastave na srpskom jeziku u Hesenu, održan je čas, Gusle kao srpski tradicionalni instrument. Čas je održan u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu u Frankfurtu, a nastavnice Tatjana Milanović, Tanja Nedeljković i Sonja Zrnić su đacima iz svih grupa iz Frankfurta, Ofenbaha, Grafenburga i Noj Izenburga, govorile o značaju gusala u istoriji srpskog naroda.

Božidar Mićanović Pivljanin, član Guslarskog društva „Hajduk Veljko“, je učenicima i prisutnim roditeljima predstavio gusle, način na koji se prave i od kog materijala su se sve pravile u prošlim vremenima i da se pojedini primerci čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu. Potom je Mićanović na guslama izveo nekoliko srpskih epskih pesama.

– Nastavna jedinica koju smo danas obrađivali bila je Gusle kao nacionalni srpski instrument. Deca su, osim obnavljanja znanja o epskoj poeziji i srpskoj usmenoj književnosti, naučila dosta o epskoj poeziji kroz guslanje našeg guslara Božidara. On nam je prikazao način izvođenja na ovom jedinstvenom instrumentu, takođe nam je govorio i o narodnoj nošnji koju je nosio. Videla sam da je deci bilo interesantno na času. Času je prisustvovala i Biljana Bukinac, koordinatorka dopunske nastave na srpskom jeziku – rekla nam je nastavnica Sonja Zrnić.

Nika Žurkić je učenica dopunske škole od ove godine i kaže da joj je bilo zanimljivo. Dovela je mamu Tamaru i tatu Željka da i oni nauče nešto o ovom instrumentu.

– Danas sam prvi put videla gusle i prvi put ih i svirala. Mama i tata su mi samo rekli da postoji ovaj instrument. Saznala sam da su gusle veoma stari srpski instrument i da su se preko njih prenosile srpske epske pesme – kaže nam Nika.

I druga deca su imala priliku da uz pomoć Božidara Mićanović sama isprobaju kako zvuče gusle. Danilo Matijević je jedan od onih koji su prvi uzeli instrument u ruke.

Svi dobili sertifikat

David (9), Aleksa (8) i mama Milena Bursać Milenović su došli da saznaju više o guslama, a David nam je rekao:

– Dopalo mi se jer mi je čovek svirao na guslama. Naučio sam nešto, a to je da su gusle srpski narodni instrument. Prvi put sam ovako uživo video ovaj instrument i saznao da se gudalo pravi od konjske dlake. Svi smo dobili sertifikat za očuvanje narodne tradicije.

Чланак I roditelji učili o guslama се појављује прво на Vesti online.

Original Article