Hramovna slava na Centralnoj Obali

Centralna Obala kao geografski pojam obuhvata oblast na obali Tihog okeana, u dužini od preko 100 kilometara, a na prostoru između Sidneja i Njukasla.

Misionarsku parohiju Sabor Srba Svetitelja osnovala je pre više od 20 godina mala grupa Srba, vernih sinova i kćeri Srpske pravoslavne crkve koji su živeli na tom području, da bi na taj način zadovoljili svoje verske i nacionalne potrebe.

U početku su jedan duži niz godina koristili sveti hram i prostorije grčke crkve u Centralnom Mengrovu. Pre petnaest godina odlučili su da u mestu Pits Ridž, blizu Gosforda, kupe imanje sa jednom zgradom čije su prostorije pretvorili u skromno mesto za molitvu i okupljanje.

Do pre dve godine ovu parohiju su povremeno po potrebi, ukoliko je to bilo moguće, opsluživali lokalni sveštenici iz Njukasla i Sidneja, a Sveta liturgija je od dana kupovine imanja služena jednom mesečno. U cilju unapređenja duhovnog života parohije, Preosvećeni episkop gospodin Siluan je u dogovoru s Upravnim savetom postavio za redovnog administratora parohije protojereja Dragana Saračevića, sa rešenjem da se otpočne s redovnijim bogosluženjima. Tako se sada redovna bogosluženja biti svake druge i četvrte nedelje u mesecu, kao i značajnijim praznicima.

Na Svetoj liturgiji se posle pričešća dece, parohijanima i gostima prigodnom besedom obratio prota Dragan, govoreći iscrpno i poučno, na aktuelnu temu „duh našeg vremena“.

Posle Svete liturgije, osvećeno je slavsko znamenje i presečen slavski kolač. Domaćini ovogodišnjeg slavlja, bračni par Slobodan i Violeta Radovanović sa svojom porodicom, predali su kolač domaćinima za sledeću godinu, Slobodanu i Nadi Radmanović.

Na svečanom slavskom ručku, koji je poslužen u sali sestrinske grčke crkve, koja je ove godine ustupljena besplatno, prota Dragan je biranim rečima u ime Parohijskog saveta i u svoje lično ime pozdravio prisutne, domaćine, zvanice i goste, rečima najsrdačnije dobrodošlice.

Najmlađe kolo

Poseban kuriozitet predstavlja i prvi zvaničan nastup parohijskog Folklornog ansambla, čije je formiranje na prošlogodišnjoj hramovnoj slavi bilo najavljeno. Deca su svojim nastupom oduševila sve goste, a ujedno vredi napomenuti da je ovogodišnje slavlje bilo izuzetno dobro posećeno.

U duhu tradicije: Lomljenje slavskog kolača

Radovi gotovi do 20. oktobra

Treba istaći da je ova misionarska parohija, u poslednje dve godine pokazala i vidljive rezultate, prvenstveno duhovnog, pa onda i materijalnog napretka koji se ogleda u temeljnom preuređenju i ukrašavanju bogoslužbenog prostora, kao i u građevinskim radovima i dogradnji neophodno potrebnog prostora. Time će se obezbediti uslovi za bolji rad ove parohije u razvoju.

Ovi građevinski radovi se privode kraju i sve će biti spremno za nedelju 20. oktobra, kad će preosvećeni episkop Siluan doći u kanonsku vizitaciju i izvršiti čin malog osvećenja obnovljenog hrama.

Чланак Hramovna slava na Centralnoj Obali се појављује прво на Vesti online.

Original Article