Hram krase sloga i toplina

U nedelju se u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu praznovala Sveta Petka, a liturgija je prvi put služena od kako je u bogomolji postavljen novi mermerni pod.

Mira Kukić i Slaven Kukić, Sanja, Željko, David, Matej i Živka Prtenjača

Hram je bio pun vernika i svi su sa oduševljenjem reagovali pri ulasku videvši mermerni pod u punom sjaju.

Na liturgiji, koju je služio otac Slobodan Tijanić uz sasluženje đakona Slađana Marinkovića, bili su i Marija i Dario Đukarić sa sinovima Lazarom (5) i Konstantinom (3) iz Karbena kod Frankfurta.

– Dolazimo često na liturgiju, kad god nam obaveze to dozvole, pa smo eto i danas ovde. Primetili smo da se naša crkva ponovila novim podom i naš prvi utisak je, divno i prelepo. Ovaj deo ispred oltara je predivan i označava slogu. Treba ovako da smo složni uvek i da hram bude uređen najbolje što može, ovako kao što je ovaj pod i da blista. Ima nas dovoljno i mislim da će to sve da se napravi slogom u budućnosti – kaže Dario Đukarić.

Ispred hrama, posle liturgije velika familija Sanja i Željko Prtenjača, sinovi David (7) i Matej (1) Sanjina mama Mira Kukić i brat Slaven Kukić i Željkova mama Živka Prtenjača iz Babenhauzena.

– Do sada smo uvek išli u Cvrkvu Sveti Luka na Betoven placu, a danas smo rešili da dođemo u našu bogomolju na Galusu. Hram je predivan, a pod, za koji smo saznali da je nov je veoma lep. Slaže se sa ikonostasom i ima neku svoju toplinu. Prvi utisak kada sam ušla u hram je da unutrašnjost zrači toplotom, ta svetlost, ta vedrina je veoma prijatna. Takođe nam se dopalo što je bilo puno vernika – rekla je za „Vesti“ Sanja Prtenjača.

Trpeza ljubavi

– U subotu smo u hramu, uoči Svete Petke, imali agape, kako su hrišćani u prvom veku zvali trpezu ljubavi. Posle večernje službe smo pozvali naše ljude da dođu i da se svi zajedno počastimo i ujedno proslavimo postavljanje poda. Okupilo se pedesetak vernika, pa smo spontano skupili priloge kako bi mogli da konačno otplatimo pod koji je vrlo kvalitetan, ali i prilično skup. Na trpezi ljubavi je prikupljeno 2. 200 evra. Ono što želim da istaknem je da smo dobili još 20 novih članova crkve koji će mesečnim prilogom da pomažu našem hramu. Svi su oduševljeni i rado su se prihvatili da pomažu svojoj crkvi – rekao je otac Simon Turkić.

Чланак Hram krase sloga i toplina се појављује прво на Vesti online.

Original Article