HETTY GREEN: Najškrtija milionerka zlatnog doba Amerike – Avala News

hetty-green:-najskrtija-milionerka-zlatnog-doba-amerike-–-avala-news
HETTY GREEN: Najškrtija milionerka zlatnog doba Amerike – Avala News

izvor: printscreen

Hetty Green, poznata kao „najškrtija žena na svetu“, ostavila je neizbrisiv trag u istoriji kao fascinantna figura čije je ime sinonim za izuzetnu štedljivost i finansijsku genijalnost. Rođena 21. novembra 1834. godine u Nju Bedfordu, Masačusets, Hetty je odrasla u bogatoj porodici koja se bavila kitolovom i trgovinom. Već kao dete, pokazivala je izuzetne veštine u rukovanju novcem, čitajući finansijske novine uz svog oca i dedu.

Kao odrasla žena, Hetty Green je nasledila značajan deo porodičnog bogatstva, ali je njena sposobnost da prepozna dobre investicije, da donosi ispravne finansijske odluke i da uspešno upravlja svojim bogatstvom omogućila da to bogatstvo umnogostruči. Za života je postala najbogatija žena u Americi, uprkos (ili možda zahvaljujući) svojoj ekstremnoj štedljivosti. Hetty je živela u izuzetno skromnim uslovima, često menjajući stanove kako bi izbegla plaćanje visokih poreza i troškova održavanja.

Priče o njenoj štedljivosti su legendarne. Postoji anegdota da je jednom provela sate tražeći izgubljenu poštansku marku vrednu dva centa. Njena opsesija ekonomičnošću išla je tako daleko da se pričalo kako je nosila istu crnu haljinu sve dok se potpuno ne bi istrošila. Poznata je i priča da je njen sin Ned izgubio nogu jer je Hetty odbila da plati kvalitetnu medicinsku negu, vodeći ga umesto toga u besplatnu kliniku za siromašne.

Hetty Green je bila i izuzetno vešta investitorka. Njene investicije u nekretnine, železnice, i državne obveznice donosile su joj značajan prihod. Tokom panike 1907. godine, kada su mnogi investitori bankrotirali, Hetty je ostala finansijski stabilna i čak je pozajmljivala novac banci New York City-a kako bi ih spasila od propasti. Njena poslovna sposobnost omogućila joj je da akumulira bogatstvo procenjeno na 100 miliona dolara, što bi danas iznosilo nekoliko milijardi dolara.

Veštica sa Vol Strita

Uprkos svom bogatstvu, Hetty Green je živela jednostavno, noseći istu odeću i često jedući ovsenu kašu koja se grejala na radijatoru. Njena štedljivost i ekscentričnost obezbedili su joj nadimak “Veštica sa Vol Strita”, ali njena finansijska mudrost i sposobnost upravljanja investicijama učinili su je jednom od najimpresivnijih ličnosti svog vremena.

Hetty Green je umrla 3. jula 1916. godine, ostavivši za sobom bogatstvo koje je nastavilo da raste kroz investicije njenog sina. Njeno nasleđe živi kao primer kako ekstremna štedljivost i izuzetna poslovna sposobnost mogu ići ruku pod ruku, stvarajući jednu od najfascinantnijih priča u svetu finansija.

izvori: 

  • Smithsonian Magazine: “The Richest Woman in America”
  • Investopedia: “Hetty Green: The Wealthiest Woman of the Gilded Age”

  • History.com: “Hetty Green – America’s Miserly Millionaire”

About The Author

Originalni tekst