„Hajde, Jano“u srcu Beča

Bečko udruženje A:kultura organizovalo je prvi put Festival radosti na trgu Švedenmarkt u 15. bečkom okrugu. U bogatom programu učestvovali su orkestar i hor ovog udruženja, orkestar Jovana Povića iz Beča i solisti Bojana Stavrov, Olga Vukadinović i Milorad Samardžija.

Festival su otvorili A:MUZIKA orkestar koji čine Momir Marijoković harmonika, Aleksandar Arabadijev tambura, kaval, daire, Milan Paleznica, perkusionista, Milorad Samardžija, gitara, vokal i A:HOR, grupa pevača sa dirigentom i vokalnom solistkinjom Bojanom Stavrov pesmama „Zapevala sojka ptica“ i „Hajde, Jano“.

Učesnike i publiku pozdravio je Alfred Mansfeld, predsednik komisije za kulturu 15. bečkog okruga i izrazio duboku zahvalnost što se udruženje odlučilo da održi koncert na otvorenom i pored ograničenog broja posetilaca, svih mera predostrožnosti zbog virusa kao i zbog prilično niske temperature.

– Vrlo je važno održavanje kulture i umetnosti kao identiteta i socijalne komunikacije, prenošenja emocija koje podstiče bolje razumevanje i bolji kvalitet života uopšte – istakao je Mansfeld i pozvao prisutne da uvek prate slede javne nastupe i koncerte Udruženja A:kultura za koje je naveo da je jedno od najmasovnijih i najkvalitetnijih sa posebno izabranim i kreiranim programima i idejama.

Kao gost nastupio je novoosnovani veoma simpatičan i kvalitetan orkestar Jovana Povića iz Beča koji je publika burno pozdravila.

Taj orkestar čine Olga Vukadinović, prva violina i vokalni solista, Angelika Hudler, druga violina, Danijel Lobota, klarinet, Marko Marušić, gitara, Branko Radičin, bas i Jovan Pović, harmonika.

U planu je, kako ističu u A:kulturi da se ovaj festival iduće godine ponovi i proširi, prema prilikama i mogućnostima.

Kolo na bis

Dva orkestra su Austrijancima približila muziku iz više krajeva sveta, a A:muzika posebno muziku iz filmova i serija sa prostora bivše Jugoslavije. Pošto je publika i pored niske temperature bila „zagrejana“ i tražila bis dva orkestra su na kraju zasvirala kolo što je od prisutnih sa oduševljenjem prihvaćeno.

Чланак „Hajde, Jano“u srcu Beča се појављује прво на Vesti online.

Original Article