Hadži Slavko ostvario san

Hadži Slavko Gavrić iz Volfurta kod Bregenca u austrijskoj pokrajini Forarlberg je ove godine ispunio životni san i otišao na hodočašće u Svetu zemlju. Iako je putovanje sa kog se vratio sa hadžijskom gramatom bilo u februaru, pre početka pandemije korona virusa, naš zemljak i dalje sa uzbuđenjem priča o tom putovanju.

– Išli smo organizovano preko naše crkvene opštine i u Jerusalimu i Svetoj zemlji smo boravili nedelju dana. Sa mnom su bile supruga Milanka i ćerka Slađana. Vratili smo se prezadovoljni, jer smo imali šta da vidimo. Posebno se sećam momenta kad smo obučeni u tradicionalne haljine u reku Jordan, gde se obavljalo krštenje. Sveštenik je svakog od nas posebno tri puta potapao u vodu – priča nam Hadži Slavko ponosno.

Doneli gramate: Sa suprugom i sveštenicima u crkvi u Bregencu

On je, inače, u Austriju došao daleke 1970. godine iz rodnog Brezovog Polja kod Brčkog. U Volfurtu je od prvog dana. Radio je u firmi Hed, koja proizvodi sportsku opremu i odeću, a najpoznatija je po reketima za tenis i skijama. Upravo u jednom od pogona za rekete radio je punih 41 godinu sve do penzionisanja. U Volfurtu se i oženio i ima dvoje dece, sina Sašu i ćerku Slađanu, koji su danas familijarni ljudi.

– Pored posla u firmi bio sam aktivan i u našoj zajednici. Obavljao sam mnoge funkcije, prvo u tadašnjoj Zajednici jugoslovenskih klubova. U dva mandata sam bio predsednik ZJK. Učestvovao sam u osnivanju naših klubova, a najaktivniji sam bio u Fudbalskom klubu Šumadija iz Volfurta – priča naš sagovornik.

Pošto potiče iz pobožne porodice odmah se priključio i crkvi.

– Kako je vreme prolazilo tu sam bio sve aktivniji i u prethodnih 30 godina obavljao sam razne funkcije u Crkvenom odboru, trenutno sam sekretar Crkvenog odbora u Bregencu. U penziji sam već devet godina, tako da imam više vremena da pomažem našoj crkvi u Bregencu – kaže Hadži Slavko Gavrić.

Hadžii Slavko Gavrić pored ikone sv. Arhangela Mihaila

Jedan od priloga crkvi

Hadži Slavko Gavrić je prilikom postavljanja novog oltara u crkvi u rodnom Brezovom Polju donirao ikone Svetog Arhangela Mihaila i Isusa Hrista. I bogomolji u Bregencu donirao je priloge sa likom Sv. Arhangela Mihaila i Majke Božje.

Jedan od priloga crkvi

Чланак Hadži Slavko ostvario san се појављује прво на Vesti online.

Original Article