Gujon: Večna slava herojskom srpskom narodu i vojsci

Gujon: Večna slava herojskom srpskom narodu i vojsci

11. novembar 2022.
Aktuelno, Matica, Vesti

0 Views

Изјава директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону поводом обележавања државног празника Дана примирја у Првом светском рату:

„У Пионирском парку у Београду често пролазимо поред каменог споменика, не обраћајући пажњу на њега, а можда и не знајући зашто је подигнут. Овај споменик представљао је осматрачницу српске врховне команде на Кајмакчалану. Направљен је од камења са врха Свети Илија високог 2.524 метара, које су српски војници понели са собом после победе над Бугарима у Првом светском рату.

Коме је посвећен? Нама самима. Да не заборавимо жртву оних који су нам дали слободу. Да будемо храбри као они како бисмо је чували за нашу децу.

Данас обележавамо Дан примирја, Дан победе у Првом светском рату. Голгота Великог рата обележила је целу Европу, али Србију посебно јер је изгубила чак трећину свог становништва. Такво пожртвовање и љубав према отаџбини је један од најсветлијих примера у српској историји.

Због тога, сви Срби данас треба да се с поносом и пијететом сећају бесмртних јунака, који су нам дали слободу. Не заборавимо њихова страдања од Крфа до Битоља, од Призрена до Суботице. Вечна слава херојском народу и војсци.“

Slične objaveHrvatska: Predstavnik Uprave prisustvovao obeležavanju dana Zajedničkog veća opština Vukovar

10. novembar 2022.Škola srpskog na Malti vetar u leđa za dijasporu

9. novembar 2022.Gujon: Očekuje nas više posla

1. novembar 2022.

Check AlsoUdruženja iz regiona i dijaspore predstavila se na Sajmu knjiga

Više od četrdeset pisaca iz dijaspore i regiona predstavilo je svoja dela na beogradskom Sajmu …

Original Article