Home Dijaspora Gujon sa Srbima u Rumuniji na Savindan
gujon-sa-srbima-u-rumuniji-na-savindan

Gujon sa Srbima u Rumuniji na Savindan

by dijaspora

Srbi iz Rumunije su se i ove godine okupili oko Svetog Save, od Arada do Rešice.

U Temišvaru, ovogodišnjoj prestonici i evropske kulture, Srpska akademija u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji, pokazala je zašto je Sveti Sava najznačajnija ličnost srpske istorije.

Uz bogat kulturno-umetnički program, specijalni gosti sa Kosova i Metohije ansambl Venac uzdigli su ovaj sveti dan na najviše visine.

To su istog dana učinili i najmlađi predstavnici srpske zajednice u Rumuniji, učenici jedine srpske gimnazije “Dositej Obradović” iz Temišvara.

Obeležavanju svetosavskoh proslava u Temišvaru, prisustvovalo je, pored brojnih visokih zvanica iz Srbije i Rumunije, i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

“Veoma sam srećan što sam izabrao da na Dan Svetog Save budem sa Srbima iz Rumunije i nastavićemo našu saradnju u budućnosti”, rekao je Gujon.

Tokom dvodnevne posete srpskoj zajednici u Rumuniji, Gujon je imao i sastanak sa rukovodstvom Saveza Srba u Rumuniji.

“Raduje me da smo u načelu načeli i počeli pregovore o daljoj saradnji i kako da se ona poboljša, i kako da se što više iskoristi mogućnost upoznavanja Srbije preko projekata i programa koje je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu nudi. Ja veoma cenim aktivnost gospodina Arnoa i zahvalan sam mu na tome što radi, jer je uvideo potrebe srpskih zajednica u regionu”, rekao je Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Srbi iz Rumunije su na najbolji način pokazali svoju kulturu i tradiciju. U malenom selu Dinjaš, nadomak Temišvara, srpska porodica Glišić ugostila je Arno Gujona na slavi. Bilo je lepo videti kako Srbi iz Rumunije čuvaju svoju tradiciju.

Detaljnije

Related Posts