Gujon posetio srpsku zajednicu u Salzburgu

Gujon posetio srpsku zajednicu u Salzburgu

20. septembar 2021.
Aktuelno, Matica, Vesti

2 Views

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić prisustvovali su proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Salzburgu u organizaciji Austrijskog saveza srpskog folklora. Ova svečanost je okupila veliki broj predstavnika srpskih udruženja iz cele Austrije. Pored kulturnog programa, održana je godišnja Skupština Austrijskog saveza srpskog folklora.

„Veoma sadržajna poseta našim sunarodnicima u Austriji kojima nije bilo teško da dođu do Salzburga gotovo iz svih krajeva ove države. U prisustvo ambasadora Rodića i celog diplomatskog kora Republike Srbije u Austriji, učestvovao sam danas na važnoj Skupštini Asocijacije saveza srpskih folklornih društava Austrije na kojoj sam razgovarao sa predstavnicima organizacija koje okupljaju više hiljada mladih i dece širom zemlje.“ – rekao je Gujon.

On je istakao da „brojna srpska zajednica ovde zaslužuje posebnu pažnju matice“ a da je današnjim susretom uvideo da je želja za jačim povezivanjem obostrana i neophodna.

„Veoma sam počastvovan gostoprimstvom ukazanim od strane naših domaćina a posebno se zahvaljujem Aleksandru Stankoviću predsedniku Asocijacije na odličnoj organizaciji događaja.“ – zaključio je direktor Gujon.

Austrijski savez srpskog folklora koji za sada broji 17 folklornih društava iz cele zemlje, osnovan je tačno pre godinu dana. Udruženja koja čine savez odlučila su da za svoj praznik proglase novuspostavljeni Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. S obzirom da zbog pandemije koronavirusa ranije nisu bila dozvoljena okupljanja, dogovoreno je da se u Salzburgu organizuje skup na kojem će savez folklora proslaviti svoj praznik i održati godišnju Skupštinu.

Slične objaveGujon: Tokom 10 dana kampanje javilo se preko 500 Srba poreklom iz FBiH

20. septembar 2021.Za osnivanje novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori izdvojeno 20.000.000 dinara

17. septembar 2021.Počinje upis u škole srpskog jezika u Austriji

17. septembar 2021.

Check AlsoArno Gujon uručio „Zlatnu značku“ kulturnim poslenicima iz Srbije, regiona i dijaspore

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon prisustvovao je danas …