Gujon nagrađen „Ćiriličnom darovnicom“ za zaštitu i promociju srpskog pisma

Gujon nagrađen „Ćiriličnom darovnicom“ za zaštitu i promociju srpskog pisma

24. maj 2022.
Aktuelno, Matica, Vesti

1 Views

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon dobitnik je nagrade „Ćirilična darovnica“, a priznanje za zaštitu i promociju ćirilice dodeljeno mu je na manifestaciji „Ćirilična baština“, na Dan slovenske pismenosti 24. maja, u Bajinoj Bašti.

U obrazloženju se navodi da je Gujon nagrađen zbog otvaranja škola na srpskom jeziku u inostranstvu, pomoći školama na Kosovu i Metohiji, učešću u „Karavanu kulture govora“, ali i zbog toga što koristi ćirilicu u objavama na društvenim mrežama, prepoznajući koliko je ovo pismo značajno za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

Gujon je pohvalio manifestaciju i aktivnosti koje se sprovode u Bajinoj Bašti kako bi se očuvala i promovisala ćirilica.

„Otkad vodim Upravu za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu vidim koliko je i za ljude u dijaspori važno da znaju srpski jezik i da znaju ćirilicu. Ali, važno je i da i mi sami u Srbiji negujemo ćirilicu. Ako dete koje se trudi u Cirihu ili Parizu da nauči pismo svojih predaka, dođe ovde, a vidi da je sve na latinici, ono će da se zapita zašto ja da učim to pismo ako ga niko ne koristi u Srbiji. Treba promovisati, očuvati, negovati i pismo i jezik zato što oni imaju samo nas“, naglasio je Gujon.

„Ćirilična darovnica“ je najznačajnija nagrada u okviru manifestacije „Ćirilična baština“ i predstavlja nacionalno priznanje za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma.

Manifestacija „Ćirilična baština“, koja se četvrti put održava u Bajinoj Bašti, počela je u petak, 21. maja, otvaranjem „Parka ćirilice“, jedinstvenog u Srbiji i u okruženju.

Slične objave„Svesrpski dečji sabor“ od 26. do 29. maja u Beogradu

18. maj 2022.Gujon primio ambasadora Meksika Karlosa Feliksa

16. maj 2022.Gujon: Zadovoljstvo je bilo ugostiti naše sunarodnike iz S. Makedonije

12. maj 2022.

Check AlsoGujon se sastao s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sastao se s …

Original Article

(Visited 8 times, 1 visits today)