Gudrun jača veze sa Srbijom

Gudrun Kugler, poslanica iz redova Narodne partije Austrije (OeVP) kancelara Sebastijana Kurca, preuzela je mesto predsednice bilateralne parlamentarne grupe prijateljstva Austrije sa Srbijom.

– Preuzimanjem grupe prijateljstva sa Srbijom dobila sam novu dužnost koja mi omogućava da se bavim zemljom sa kojom sam snažno povezana – istakla je Kuglerova.

Sa Srbijom austrijsku poslanicu vežu, pre svega, tesni odnosi sa srpskom zajednicom u Austriji.

Na njen poziv je, na primer, vladika austrijsko-švajcarski Andrej više puta bio gost parlamenta, gde je imao priliku da razgovara sa visokim političarima Austrije.

– Mi smo centralna Evropa, a bez Balkana evropski proces ujedinjenja nije potpun. Austriju i Srbiju povezuje mnogo toga i moramo tesno sarađivati – izjavila je Kuglerova za “Vesti”.

Ona je čest gost na manifestacijama naših udruženja i podržava srpski kulturni život u Austriji.

– Moja želja je da, predsedavanjem parlamentarne grupe prijateljstva, produbim kako bilateralne odnose između Austrije i Srbije na parlamentarnom nivou, tako i da budem osoba dostupna svim pripadnicima srpske zajednice u Austriji – poručila je Kuglerova.

Ona je do sada predvodila grupu prijateljstva Austrije sa Južnim Kavkazom. Takođe je i šef odbora OeVP u 22. bečkom okrugu, zadužena je i za 21 .okrug, a u poslaničkom klubu je zadužena za ljudska prava i proterana lica.

Kao pravnica po struci i master teologije, poznata je i po svom angažovanju u oblasti socijalnih pitanja i zaštite ljudskih prava.

Pre poslaničkog mandata u austrijskoj skupštini, u koju je ušla 2017. na osnovu izvanrednog izbornog rezultata, bila je poslanica u pokrajinskoj skupštini Beča.

Чланак Gudrun jača veze sa Srbijom се појављује прво на Vesti online.

Original Article