Granice polako “padaju“

Granica između NSW i Viktorije se otvara u ponedeljak, 23. novembra u minut posle ponoći. Ovu dugo očekivanu odluku pratiće i Teritorija glavnog rada Australije (ACT).

Premijerka NSW Glejdis Beredžiklijan izuzetno je ponosna što će baš njena država biti jedina otvorena za sve građane Australije, kao i za Novozelanđane. Ona je odluku donela nakon razgovora s premijerom Viktorije Danijelom Endrjuzom i premijerom Australije Skotom Morisonom.

Samo dan ranije, premijer Južne Australije Stiven Maršal je rekao da njegova vlada prati situaciju u Viktoriji s ciljem otvaranja granice u roku od dve nedelje.

U Južnoj Australiji su prvo imali stav da građanima neće dozvoliti slobodan prelazak granice dokle god viktorijanski prosek za 14 ili 28 dana ne bude ni jedan novi nepoznati slučaj prenošenja virusa korona. Zatim je premijer Maršal izašao sa stavom da se čeka momenat kada će građanima Melburna biti dozvoljeno da putuju u unutrašnjost države, što će biti signal i za Južnu Australiju.

Glavni zdravstveni službenik NSW, dr Keri Čent je uverena da se praćenje kontakata u Viktoriji značajno popravilo, što je uticalo na odluku. Ponovno otvaranje granice poklopiće se i sa sprovođenjem obaveznih prijava QR kodova u ugostiteljskim objektima širom ove države.

Premijerka Beredžiklijan kaže da je otvaranje granica uključivalo procenu rizika između daljeg širenja virusa i teških ekonomskih posledica.

– Ne želim da vidim stotine hiljada građana Novog Južnog Velsa kako ostaju bez posla između marta i maja sledeće godine, što bi se desilo ako sada ne preduzmemo odgovarajuće korake – rekla je premijerka.

I upravo nastupajući Božićni praznici su jedan od razloga da se Australijancima dozvoli putovanje, kako bi odmor proveli u NSW. Na ovo je reagovao i premijer Viktorije Endrjuz, koji je pozdravio odluku susedne države, ali je napomenuo da i u Viktoriji ima mnogo mesta u koja građani mogu da putuju za nastupajuće praznike.

Možda je nepoznato, ali granice Viktorije nisu zatvorene ni za jednu državu ili teritoriju Australije, osim za internacionalne dolaske. Međutim, do sada niko nije želeo da doputuju Melburn ili okolinu zbog izuzetno teške izolacije, koja je u jednom delu države još uvek na snazi, naročito u glavnom gradu.

NT i Zapadna Australija

Severna teritorija ostaje zatvorena za građane Melburna. Od 2. novembra ostalim stanovnicima Viktorije dozvoljen je ulazak u NT bez 14-dnevnog karantina.

Ozijima iz bilo koje države od 14 novembra biće dozvoljeno putovanje u Zapadnu Australiju bez karantina, sa izuzetkom nekih udaljenih područja naseljenih ranjivim aboridžinskim zajednica. Uslov je da države imaju 14-dnevni prosek manji od pet slučajeva dnevno.

Kvinslend i dalje zatvoren

Iako se granice država i teritorija otvaraju, premijerka Kvinslenda Anastasija Palašuk je i dalje čvrstog stanovišta da odluku o otvaranju granica neće donositi pre kraja novembra. Premijerka koja je nedavno dobila treći uzastopni mandat, stava je da za sada neće razmatrati otvaranje granice prema široj teritoriji grada Sidneja i celoj Viktoriji.

– Sve vreme sam govorila da ćemo te odluke razmotriti krajem meseca – rekla je premijerka.

Чланак Granice polako “padaju“ се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)