Gordana Popović, austrijski izaslanik u sedištu EU

Gordana Popović, austrijski izaslanik u sedištu EU

Evropski ekspert iz Negotina

Negotinka dr Gordana Popović stručni je izaslanik austrijske vlade u sedištu Evropske unije u Briselu. Sa svojim timom eksperata zadužena je za sektor razvoja nauke i tehnologije i to za resor inženjeringa u evropskim naučnotehničkim i obrazovnim mrežama.

Na ovaj visoki međunarodnu položaj Gordanu je delegirala austrijska vlada, budući da je u glavnom gradu ove države radila kao istaknuti predavač na Elektrotehničkom fakultetu Tehničkog univerziteta. Gordana sa svojim timom vodi evropske projekte i na tim poslovima, kako kaže, u poziciji je da prati inicijative i istraživanja koja potiču iz država Evropske unije, ali i drugih zemalja. Svih, osim Srbije. Sa projektima iz SCG do sada se, kako sa žaljenjem ističe, nije sretala, jer oni jednostavno ne pristižu u sedište EU.

– Mi imamo kvalitetnu bazu – nauku i priznate stručnjake, ali je, nažalost, veliki broj van zemlje. Na sreću, imamo i vrsne naučnike i stručnjake koji su ostali, ali nemamo neophodne uslove potrebne za razvoj i unapređenje nauke i naučne delatnosti. Najveći problem su svakako sredstva koja treba obezbediti za to. I zato naša država mora da učini sve što je potrebno da naučne institucije uhvate korak sa svetom – kaže Gordana Popović.

O svom sadašnjem poslu i okruženju u kome radi Gordana govori sa zadovoljstvom.

– Među nama vlada veliko drugarstvo, bez obzira na to iz koje zemlje dolazimo. Svi funkcionišemo kao jedna porodica iako potičemo sa različitih podneblja, imamo različito poreklo i kulturu. I to je baš ono što me jako impresionira. Moj posao je jako dinamičan i raznovrstan i ja sam njime zadovoljna i srećna – kaže Gordana.

Iako radi u sedištu Evropske unije, Gordana nema političkih ambicija i politikom, kako sama kaže, bar za sada nema nameru da se bavi. Nije član nijedne stranke ni u domovini ni u Austriji. Međutim, uvek je spremna da pomogne ljudima u nevolji i da se angažuje u humanitarnim organizacijama. Kako skromno priznaje, idejni je tvorac projekata za koji je negotinsko “Kolo srpskih sestara” iz Fonda “Šuman trofej” Evropske komisije u Briselu dobilo 6.688 evra za socijalno ugroženu decu u Negotinskoj krajini i još 5.000 evra od austrijske organizacije “Karitas”.

– Sve zasluge ipak pripadaju članicama negotinskog “Kola” koje te projekte besprekorno sprovode – kaže Gordana koju Negotinci pamte baš onakvu kakva je i danas: skromna, jednostavna i uvek spremna da sasluša druge i pomogne im ako treba.

Uporedo sa zavidnom karijerom i kao dokaz da profesionalni uspeh za ženu nije prepreka za još važniju ulogu majke dr Gordana Popović ostvarila je na najlepši mogući način. Sa suprugom Petrom ima tri sina, Aleksandra, Milana i Pavla. Gordana danas živi na relaciji Brisel-Beč, ali koristi svaku priliku da sa porodicom dođe u svoju zemlju, u Novi Sad, odakle je njen suprug Petar i, naravno, u Negotin, da obiđe majku Aleksandru i oca Tomu Petrovića.

– Moja deca su izuzetno vezana za Negotin i za ovaj kraj. Dolazimo u zemlju najmanje dva puta godišnje. Za decu je najlepši put koji vodi do Negotina, što meni pričinjava posebno zadovoljstvo – ističe Gordana.