Glumica Evrope je Biljana Đurović

Žiri Festivala sa Metom Jovanovskim na čelu, nagradu Glumac Evrope 2016. dodelio je Biljani Đurović za ulogu Nadežde Petrović u istoimenoj monodrami, koju je režirao Božidar Đurović, a koja je rađena u produkciji Festivala monodrame i pantomime.

Za Program za dijasporu RTS, “glumica Evrope”, Biljana Đurović, kaže:

“Kada u toj „pozorišnoj areni” pored kolega iz Bugarske, Makedonije, Francuske, ponesete titulu Glumac Evrope 2016. i odlukom dokazanih pozorišnih znalaca, na čelu sa Metom Jovanovskim, stanete uz Ljubu Tadića, Zijaha Sokolovića, Milenu Zupančič, ili kolega iz Švedske, Engleske, Rusije, Grčke, Italije, kao ranijim dobitnicima tog priznanja, onda vas umesto euforije obuzme nekakva tišina koja vas obavezuje na još veću profesionalnost i odgovornost”.

“Ako tome dodamo da mi je Jon Karamitru, veliki rumunski glumac i reditelj, ovogodišnji dobitnik nagrade „Glumac Evrope 2016.” za životno delo, uputio poziv na saradnju, tada shvatim da smo i Nadežda Petrović, i predstava koja govori o toj čudesnoj ženi, pa i ja sama u toj ulozi, prevazišle granice lokalnog i da vam taj kovitlac u kome ste se našli, po svemu sudeći i pripada”.

“Čast mi je što sam dobitnik nagrade Glumac Evrope 2016.” kaže Biljana Đurović.

Međunarodni pozorišni festival „Glumac Evrope” pokrenut je pod pokroviteljstvom Evropske zajednice a za moto festivala odabrana je Moneova sentenca “Da se gradi Evropa, znači da se gradi mir”.